Het team van de Delftse Post rond 2007. Henk staat bovenin links.
Het team van de Delftse Post rond 2007. Henk staat bovenin links. (Foto: )

Henk blijft Delftse Post eeuwig trouw

Karl Flieger

12,5 jaar 'getrouwd' met de lezers

In de krantenwereld luidt het spreekwoord: je hoeft niet gek te zijn om hier te werken, maar helpen doet het zeker. En Henk van der Beek is gek. Op Delft en op de lezers van de Delftse Post. "Ik maak nu 12,5 jaar Terug in de Tijd en het voelt als een goed huwelijk. Ik hoop het nog lang vol te houden."

delft - Met zijn negentig jaar en bijna zeven maanden is Henk van der Beek misschien wel de oudste onbezoldigd stukjesschrijver van Nederland. En de sleet zit er bij de geboren Westerkwartierder nog lang niet op. "Ik heb de laatste jaren wel wat problemen met mijn gezondheid, vooral met lopen, maar mijn hoofd is gelukkig nog goed. Tenminste, dat vind ik zelf." Hij lacht er bij. Zoals alleen hij dat kan. Met de rubriek Terug in de Tijd neemt Henk inmiddels al meer dan 640 opeenvolgende keren de lezers mee naar vroeger tijden. Toen Delft nog een groot dorp was, de trein eerst gelijkvloers en daarna over een viaduct reed, notarissen en doktoren in hoog aanzien stonden en arbeiders nog letterlijk in het zweet des aanschijns hun dagelijks brood verdienden. "Ik heb altijd iets met geschiedenis gehad", zegt Henk, terwijl hij de 'oma-koekjes' van marktbakker Willem gretig uit het knisperende zakje plukt. "Van die oude zwart-wit foto's en de verhalen die daar bij horen, daar kon ik als kind al geen genoeg van krijgen. Kijk nou bijvoorbeeld deze foto van de Pootstraat, honderd jaar geleden. De mensen die er op staan, die zijn er allemaal niet meer. Maar de Pootstraat wel en de verhalen van die mensen ook, via de overlevering. Ik vind het ongelofelijk interessant om me daar in te verdiepen." Zoals dat plaatje heeft hij er nog een dikke duizend. En het wonderlijke is: Henk haalt elk gevraagd document binnen een minuut uit zijn enorme archief. En met dat archief wil hij de lezers blij maken. Dus klopte hij op een mooie dag in 2007 op de deur van de Delftse Post, toen nog gevestigd aan de Ezelsveldlaan. Of de redactie het leuk zou vinden als hij zijn rubriek Terug in de Tijd voortaan in de DP zou zetten.

Goed gelezen

"Jij en ik kenden elkaar toen al, maar ik wist natuurlijk niet of jullie er oren naar hadden. Dat was gelukkig wel zo en sindsdien werk ik voor de Delftse Post. En jij wil niet weten hoeveel reacties ik soms op die stukjes krijg. Mensen die het mooi vinden, of mensen die zich dingen anders herinneren dan ik of er iets aan toe willen voegen. Het wordt ontzettend goed gelezen. Al die jaren al. Daar ben ik best een beetje trots op." Met namen als Willem van Altena, Erica de Jong, Louise Jansen, Wendy Taanman, Ank van der Helm, Wouter van West, Paul Opdam en ondergetekende kwam Henk van der Beek destijds in een warm bad en zo voelt hij dat nog steeds. "Het is leuk om te doen. Ik kan sowieso niet stil zitten. In maak ook een rubriek voor de Bieslandhof, werk nog voor de radio en jij en ik gaan ooit nog eens een boek maken over Terug in de Tijd." Dat staat. Henk wordt immers 104. En de lezers van de Delftse Post blijft hij eeuwig trouw...

Karl Flieger
Meer berichten