Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )

Boerkaverbod handhaven

Wat zou er gebeuren als u met een integraalhelm een politiebureau of school binnenstapt? Of met een bivakmuts een ziekenhuis betreedt? De kans is groot dat u dan eerst vriendelijk verzocht wordt uw hoofdbedekking af te doen. De verpleegkundige of politieman wil u namelijk kunnen herkennen. Uiteraard doet u dat, want u hebt daar alle begrip voor. U werkt namelijk zelf als buschauffeur, ambtenaar of winkelier. En ook u vindt het prettig als u kunt zien met wie u praat. Zo'n helm of bivakmuts voelt ongemakkelijk, soms zelfs bedreigend.

Sinds 1 augustus vindt de overheid dit gevoel gerechtvaardigd. Het is inmiddels verboden om gezichtsbedekking te dragen in het openbaar vervoer, onderwijs, de zorg en de overheid. Als de drager van de bivakmuts of integraalhelm daar weigert zijn hoofdbedekking af te doen, wacht hem een boete. U begrijpt dat de politie, ook de Delftse, trouw aan de wet als zij is, zo'n persoon daadwerkelijk op de bon slingert.

Overigens geldt de wet ook voor de boerka. Nu kan het mij niet schelen wat mensen dragen. Al lopen ze naakt met een vergiet op hun kop. Maar ik geef toe, zo'n boerka vind ik beangstigend. Die doeken verhullen iedere persoonlijkheid. Ik vind het ook een symbool van vrouwenonderdrukking en een demonstratie van afkeer van de westerse samenleving waarin de dragers uit vrije wil zijn gaan leven. Maar ja, ik zei al, die mensen moeten het zelf weten. Een boerka aan of in een string op de canal parade obscene gebaren maken – we leven in een vrij land. Tegelijkertijd vind ik dat iemand die naar een officiële instelling gaat, zijn gezicht moeten laten zien. Anders is er sprake van verontmenselijkte interactie. Dat leidt in de samenleving tot een zeer gevaarlijke vorm van vervreemding.

Daarom is het belangrijk dat scholen, overheid en zorginstellingen zich aan de wet houden. Niet alleen mensen met een integraalhelm of bivakmuts moeten zich kunnen legitimeren. Dat geldt ook voor dames met een boerka. Dat loslaten is meten met twee maten. Van lafheid. Van staatsondermijnend gedrag.

Marcel de Jong
Meer berichten