Artist impression van de research faciliteit van ABB op de TU Campus (Foto: ABB).
Artist impression van de research faciliteit van ABB op de TU Campus (Foto: ABB). (Foto: ABB)

De sprong van sector naar sector

Geert van Grootveld

Duurzaam Delft

Kun je je nog een situatie voorstellen zonder mobieltje? Of zonder laptop? Of zonder i-pad? Nu ben je nagenoeg overal ter wereld bereikbaar. Je kunt met zo'n beetje iedereen communiceren. We doen hier ons voordeel mee, privé en zakelijk. Vooral door de ontwikkeling van de batterij voor draadloze apparaten is dit mogelijk.

Delft - De prestaties van de batterijen worden beter en beter. Ze worden lichter, krijgen een hogere energiedichtheid en kunnen sneller worden opgeladen. Het gebruik van draadloze apparatuur neemt hierdoor toe. Er vinden regelmatig sprongen plaats van de ene naar de andere sector. Zo'n sprong is thans gaande. Dankzij de spectaculaire ontwikkeling bij de draadloze apparatuur worden batterijen steeds vaker in de mobiliteitssector toegepast. Er komen steeds meer elektrische auto's. Maar er zijn nog forse belemmeringen. De oplaadtijd is voor vele toepassingen te lang. De rij-afstand op één lading is veelal te kort. De aanschafprijs is hoog. Kortom, de sprong naar de mobiliteitssector is nog niet af. Deze is pas af wanneer de bovengenoemde belemmeringen zijn verkleind. Het rijden van A naar B moet veilig zijn, snel, betrouwbaar, comfortabel, goedkoop, gemakkelijk en duurzaam. Gelukkig spelen diverse bedrijven hierop in.

Drie voorbeelden

Het eerste voorbeeld gaat over het vergroten van capaciteit van batterijen. Het betreft het bedrijf LeydenJar Technologies. Het doel is om een nieuw onderdeel van de batterij te ontwikkelen. Hiermee zal de capaciteit fors vergroten. Met een gemiddeld volume van de batterij is Parijs vanuit Delft gemakkelijk met één lading te bereiken. Tussendoor laden is niet meer nodig. LeydenJar Technologies is een spin-off van ECN/TNO en zij werken nauw samen met de TU Delft als één van de partners. Grote autofabrikanten hebben serieuze belangstelling getoond.

Het tweede voorbeeld betreft het snel opladen van de batterij. Het Zwitsers-Zweeds bedrijf ABB ontwikkelt apparatuur waarmee dit kan. Reusachtig goed nieuws is dat dit bedrijf haar researchfaciliteit bouwt op de campus van de TU Delft. De opening vindt dit najaar plaats. Het pand wordt voorzien van optimale faciliteiten voor research & development. In een speciale klimaatkamer kan de temperatuur zowel op een extreem hoge als lage waarde gebracht worden voor het uitvoeren van proeven. het is belangrijk om te testen of de systemen onder alle klimaatomstandigheden succesvol zijn. ABB nam in de zomer van 2011 Epyon Power, een succesvolle startup voortkomend uit de TU Delft, over.

Het derde voorbeeld betreft het testen van de batterij. Batterijen hebben niet het eeuwig leven. Na een groot aantal keren van opladen en ontladen kan de prestatie van de batterij achteruitgaan. Het is belangrijk om dit vast te kunnen stellen door het regelmatig meten van de 'gezondheidstoestand' van de batterij. Het Delftse bedrijf Hedon, dat zo'n 40 jaar geleden als startup begon, ontwikkelt hiervoor apparatuur.

Annemarie de Vries
Meer berichten