Malin Andersson, Tijmen Onland en Micha van Rijn hebben acht uur lang over het IJsselmeer gezwommen om geld in te zamelen voor Keniaanse vrouwen. Foto Marion van Deurzen.
Malin Andersson, Tijmen Onland en Micha van Rijn hebben acht uur lang over het IJsselmeer gezwommen om geld in te zamelen voor Keniaanse vrouwen. Foto Marion van Deurzen. (Foto: Marion van Deurzen)

Zwemmen voor Keniaanse vrouwen

Acht uur in het IJsselmeer

Marcel de Jong

Tweeëntwintig kilometer zwemmen in het IJsselmeer om geld in te zamelen voor Keniaanse vrouwen. Tijmen Onland, Malin Andersson en Micha van Rijn wisten de uitdaging te volbrengen. "Geweldig, maar ook pittig', aldus Tijmen.

De tocht ging van Stavoren naar Medimblik. Een zwemtocht van acht uur. Tijmen, die opgroeide in Pijnacker, en Malin en Micha, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie in Zweden, losten elkaar verschillende keren af. Micha beet de spits af. Dat bleek in het begin niet mee te vallen, vertelt hij. "Ik had last van de grote golven. Dat maakte het moeilijk om in het ritme te komen." Ook Malin had last van de onrustige deining. "Ik had het gevoel dat ik strijd leverde met het water. Dat maakte het zwemmen best pittig." Micha: "Bovendien kreeg ik veel water binnen. Lekker, hoor, maar het leidde wel af."
Gedurende de tocht werd het IJsselmeer kalmer. Prettig voor Tijmen die als derde in het water sprong. Hij vond het een geweldige ervaring. "Ik was vooraf blij als ik zeven kilometer kon zwemmen, maar het werden er tien, en eerlijk gezegd had ik het gevoel dat ik er nog wel 10 bij kon zwemmen. Zoveel energie had ik aan het einde nog over."
De laatste twee kilometer zwommen Tijmen, Malin en Micha samen. "Dat was fantastisch", zegt Tijmen. "De finish is in zicht en je weet dat je 20 Keniaanse vrouwen helpt hun eigen bedrijf op te zetten. Een geweldig gevoel."

Lange voorbereidingen
Tijmen en Micha hebben zich een half jaar voorbereid op de tocht, in het zwembad, in de Amstel in Amsterdam. Malin sloot pas een maand voor de tocht aan. "Maar ik zwem veel, dus ik had al aardig wat trainingsuren achter de rug." Tijmen kreeg tijdens de voorbereidingen te maken met forse tegenslag. Hij liep tijdens een vakantie in Thailand dengue op. "Dat was zwaar. In het begin voelde ik me echt ziek. Daarna had ik een lange hersteltijd nodig. Die kostte veel energie." Hij kon daardoor weken niet zwemmen. "Ik moest mijn conditie weer helemaal opnieuw opbouwen." Maar dat lukte. Malin: "Tijmen ging hard tijdens de tocht over het IJsselmeer, ongelofelijk, op een bepaald moment wel 3,2 kilometer per uur. Dat was heel stimulerend voor ons."

Wij steunen Kenia
Tijmen was degene die op het idee kwam om geld in te zamelen voor de Stichting Wij Steunen Kenia. Deze organisatie sponsort een basisschool in het Keniaanse dorpje Mwereni. De stichting zamelt geld in om daarmee leefsituatie van de kinderen en bevolking in het dorp te verbeteren.
Tijmen: "Ik zocht een cool doel waarmee ik anderen kan helpen. Mijn moeder heeft les gegeven op de Johannesschool in Pijnacker. Deze school zamelde al jaren geld in voor die school Mwereni. Van daaruit is de Stichting Wij Steunen Kenia ontstaan. Ik ben ook in Mwereni geweest. Ik zal nooit vergeten hoe de leerlingen van die school me dansend en zingend verwelkomden. Dat beeld is in mijn geheugen gegrift. Ik wilde iets terugdoen voor die gemeenschap."

Microkrediet voor vrouwen
Met het bij elkaar gezwommen geld krijgen 20 vrouwen in Mrweni een microkrediet waarmee ze een eigen onderneming kunnen starten. Tijmen: "Zo versterken we de economie in die gemeenschap." Doneren kan nog steeds, via Wij Steunen Kenia. Tijmen overweegt de tocht de volgende alleen te doen. "Ik heb gehoord dat het met wat extra training mogelijk is."

Marcel de Jong
Meer berichten