Schizonoia

Pieter Wouter Broekharst heeft onlangs zijn debuut roman uitgebracht, Schizonia. Een bijzondere gebeurtenis, aangezien Broekharst inmiddels al 76 jaar is.

Delft - Broekharst heeft tot enkele jaren geleden in de thuiszorg gewerkt bij Careyn in Delft. Ondanks wat de titel doet vermoeden is Schizonoia geen psychiatrisch-wetenschappelijke verhandeling maar een roman. Als Marijn 15 jaar is ziet hij zijn vader op het voetbalveld overlijden door een hartstilstand. Dit trauma veroorzaakt op latere leeftijd psychoses en achtervolgingswaan, waardoor waanzin verwekkende gebeurtenissen als bloedstollende realiteit worden ervaren. Hij creëert een eigen werkelijkheid, en het contact met de werkelijkheid is dan voor een korte tijd verloren.

Als Marijn's dominante moeder na de plotselinge dood van zijn niet-gelovige vader haar heil zoekt bij een strenggelovige kerk gemeenschap, besluit Marijn zelfstandig te gaan wonen. Wanneer Marty naast hem komt wonen ontstaat er met haar een serieuze relatie, waardoor hij langzaam maar zeker meer in balans komt. Toch eerst heeft Marijn nog een lange weg af te leggen met een reeks van angstaanjagende belevenissen.

Meer berichten