Ingrid Meinster van Studio Pling.
Ingrid Meinster van Studio Pling. (Foto: Studio Pling)

Binnenkijken bij interieurdesigner Ingrid

Interieurdesign voor mensen als jij en ik

Iris Olsthoorn

Aan het Gashouderpad staat een groot, grijs en ietwat saai appartementencomplex. Niets doet vermoeden dat achter één van de deuren een interieurparadijsje schuilgaat. Toch is het niet zo vreemd dat Ingrid Meinster een piekfijne plek heeft gecreëerd, ze is namelijk interieurdesigner: "Mensen denken vaak dat nieuw gekocht moet worden, maar met de spullen die je hebt, kun je al heel veel."

Delft - Als je bij Ingrid binnenstapt, valt het meteen op: het huis is niet zo groot maar straalt toch rust uit. Tegelijkertijd zijn er heel veel kleuren gebruikt en zie je in elk hoekje wel weer een ander grappig detail. Zo hangt er een lamp van een fietsenwiel (zelfgemaakt) en staat er een Delfts blauwe vaas op het tv-meubel, een must-have als je Delftenaar bent, vindt Ingrid.

Sinds één jaar woont Ingrid in haar woning op het Gashouderpad. Na een periode flink klussen is er zo'n beetje niets meer hetzelfde als toen ze de sleutel kreeg: "Toen ik het huis voor het eerst zag, zei ik tegen de makelaar: 'Supermooi huis, heel veel potentie… alles moet eruit!'" Zelfs de vloer die de oude bewoners er onlangs in hadden gelegd, moest eraan geloven. "Het was voor mij een kans om het precies zo te ontwerpen en maken zoals ik wil, dus die greep ik met beide handen aan."

De handen uit de mouwen

Dat is voor Ingrid niet zo moeilijk: met haar bedrijf Studio Pling ontwerpt ze namelijk dagelijks interieurs van huizen, kantoren, evenementen, stands en meer. "Mensen verwarren het vaak met interieurstylist. Maar een stylist houdt zich vooral bezig met de afwerking en de inrichting van een bestaande plek. Ik begin vanuit het niets met een ontwerp."

Dat betekent overigens niet dat Ingrid in haar huis alleen vanachter de tekentafel bezig is geweest. "Nee hoor, ik vind het juist leuk om zelf met een hamer of kwast in de weer te zijn. Ik heb hier bijvoorbeeld zelf de vloer geëgaliseerd, de keukenwand betegeld en veel gestuct en geverfd." Het leukste aan haar eigen huis ontwerpen vond Ingrid dat ze alles precies in haar eigen stijl mocht doen "Normaal werk je toch in de stijl van de klant. Er is ook wel een nadeel, want ik ben heel kritisch en ik weet ook precies welk kitlijntje ik niet mooi vind."

Interieur mythes

Toen de keuken en vloer er weer in zaten, was het tijd voor de rest van de inrichting. En dat werd vooral géén witte boel. "Mijn stijl is kleurrijk. Vaak denkt men dat wit de ruimte groot en rustig houdt. Maar dat werkt juist averechts. Door alles wit te doen, wordt het één grote massa. Accentkleuren hebben een functie. Daarom heb ik de muur achter de bank donkerblauw geverfd. Nu is het echt een zithoek", zegt Ingrid.

En dan nog zo'n groot misverstand op interieurgebied: je huis leuk inrichten hoeft helemaal niet duur te zijn, volgens Ingrid. "De kunst is om oude en nieuwe spullen te matchen. Ik heb een compleet nieuw interieur, terwijl ik toch heel veel spullen uit mijn oude huis heb meegenomen. Een lampje van mijn opa en oma bijvoorbeeld, en de spulletjes in het dressoir had ik ook allemaal al." Verder is het gewoon slim kopen, vervolgt ze: "Ik wilde bijvoorbeeld dip-dye gordijnen. Die zijn héél duur. Dus ik heb witte gordijnen gekocht, en ze zelf in de verf gedipt."

Voor gezinnen

Precies die tactiek gebruikt Ingrid ook als ze als ze voor de huizen van andere mensen aan de slag gaat. "Ik wil juist voor gezinnen werken, voor mensen als jij en ik. Als je superdure design wilt, dan ga je maar naar Jan de Bouvrie", zegt Ingrid. "Hoe kleiner het huis, hoe vaker er interieurproblemen zijn. Zo hielp ik laatst een gezin, waarvan de twee dochters niet langer op één kamer konden slapen. De woonkamer werd zo'n beetje opgeofferd als extra kamer, maar daar werd niemand natuurlijk blij van. Met allerlei slimme oplossingen lukte het om die twee meiden toch een eigen plekje te geven. Dat is toch fijn!"

In haar eigen huis is Ingrid overigens nog lang niet klaar. "De slaapkamer is nog aan de beurt, en mijn balkon aan de Schie moet ik ook nog afmaken. Beetje bij beetje wordt het steeds meer mijn eigen plekje. Het is hier fantastisch wonen, dus ik wil voorlopig nog niet weg!"

Indebuurt

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten