Micha in de Kloksteeg (foto: Indebuurt.nl/delft)
Micha in de Kloksteeg (foto: Indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)
Delftenaar van de week

Micha maakte het kunstwerk in de Kloksteeg

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Het zal je vast niet ontgaan zijn: sinds een paar weken is er een enorm kunstwerk te zien op de muren van de Kloksteeg. Het kunstwerk werd ontworpen en op de muur gezet door Delftenaar Micha de Bie: 'Er zijn nog veel meer plekken in Delft waarvan mijn handen een beetje gaan jeuken.'

Delft - Middenin de heetste week van het jaar klom Micha in zijn hoogwerker om Hugo de Groot, het melkmeisje, Pieter de Hoogh en nog veel meer andere Delftse figuren op de wand te schilderen. "Het was warm, ja. Maar je moet gewoon de knop omzetten en gáán", vertelt Micha aan tafel bij De Gist. "En veel water drinken; ik denk dat ik wel aan de acht liter per dag kwam."

Terwijl we vanuit het café uitkijken op zijn kunstwerk, komen er veel mensen langs die even stil blijven staan om te kijken. "Dat is precies de bedoeling", legt Micha uit. "Niet iedereen vindt het supermooi. Dat is in een museum precies zo; daar voel je je ook meer aangetrokken tot het ene werk dan tot het andere. Smaken verschillen. Maar wat wel gebeurt: mensen spreken elkaar aan en vertellen elkaar wat ze ervan vinden."

Van schutting naar steeg

Micha begon ooit, ergens in de jaren '80, als 12-jarige met de schutting van zijn ouders. "Mijn vader vond het wel een tof idee. Ik was altijd al bezig met tekenen en kunst en graffiti kwamen net een beetje overwaaien uit Amerika. Terwijl ik bezig was, kwamen twee gasten van 16 en 17 jaar langs. 'Of ze ook een stukje mochten doen'. Bleek later dat die gasten de graffiti zetten waar ik ontzettend tegenop keek, mijn helden dus."

Het duurde niet lang voordat Micha mee mocht naar opdrachten en de kunstvorm echt goed onder de knie kreeg. "Tijdens de opdracht in de Kloksteeg heb ik ook twee jongens van 10 en 12 mee naar boven genomen om een stukje te zetten. Je komt in de graffiti-wereld vaak eerst aan 'de kwade kant' terecht omdat graffiti toch vaak illegaal wordt gezet. Maar het is tof om te laten zien dat je met street art ook je geld kan verdienen."

DSM en Nieuwe Kerk

Micha combineert zijn werk als street art kunstenaar met zijn werk als grafisch vormgever. "Maar eigenlijk overlapt het veel; in mijn werk zie je heel veel geometrische en grafische vormen terug. Ik vind het beide even leuk. Maar street art maken is een beetje 'seizoenswerk. Als ik geluk heb, kan ik de hele zomer weken lang achter elkaar kunstwerken in opdracht maken."
De Kloksteeg is dan ook zeker niet het eerste werk van Micha dat in Delft te bewonderen is. Eerder beschilderde hij de schuttingen die tijdens de verbouwing van de Nieuwe Kerk om de tuin heen stonden. Bij DSM is een deel van de muur ook verfraaid door Micha: "Bij DSM vond ik de muur eigenlijk saai en lelijk. Ik heb toen zelf een voorstel gedaan. Het stuk dat er nu staat, is een proef. Hopelijk kan ik de rest van de muur daar binnenkort ook doen."

Nog veel meer plekken

Behalve dat het gewoon heel tof is om naar te kijken, heeft street art nog een andere belangrijke functie, weet Micha te vertellen. "Het is bewezen dat mensen zich onveilig voelen in straten vol illegale graffiti en zogenaamde 'tags'. Maar helaas zijn er wel veel van dit soort steegjes in Delft. Door er een kunstwerk op te zetten sla je twee vliegen in één klap: je biedt iets aan om naar te kijken én je zorgt dat er geen illegale graffiti meer komt. Vrijwel alle mensen die met graffiti bezig zijn, respecteren street art en zullen er niet zomaar iets illegaals overheen kladden."

In totaal duurde het ongeveer twee weken voordat het kunstwerk op de muur stond, maar achter de schermen was Micha er al veel langer mee bezig. Voor de opdracht bij de Kloksteeg was Micha één van de drie artiesten die meedongen naar de muur. "Het initiatief komt van Dave Vanderheijden en hij is er al bijna drie jaar mee bezig. Uiteindelijk wil hij vijftien stegen in Delft voorzien van street art; allemaal met andere thema's, stijlen en met werken van kunstenaars uit Delft, maar ook uit het buitenland. Zo zit er uiteindelijk voor iedereen wel iets moois bij!"

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten