Anna (links) en Sam (rechts) spelen inmiddels al jaren voor het Delftse Blue Birds (foto: Stan Wagtman)
Anna (links) en Sam (rechts) spelen inmiddels al jaren voor het Delftse Blue Birds (foto: Stan Wagtman) (Foto: )
Sporter van de week

Sam en Anna spelen bij Blue Birds

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Sam (16) en Anna (18) de Groot zijn al jaren lid van honk- en softbalvereniging Blue Birds. Waar Sam zich bij Heren 1 vol op het honkbal concentreert, speelt Anna haar wedstrijden voor Dames 1 op het softbalveld. De passie voor de sport krijgen de in Delft geboren broer en zus mee van hun ouders, ook allebei lid van Blue Birds.

DELFT - "Ik vind honkbal een hele leuke sport. Je moet veelzijdig en snel zijn, alles kunnen. Dat maakt het zo mooi", aldus Sam. Zus Anna is het er helemaal mee eens: "Bij softbal zijn de afstanden korter, maar je moet telkens alert zijn en goed opletten. Het is heel leuk om te doen."

Beeball-team

De twee beginnen op hetzelfde moment bij Blue Birds. Anna is dan zeven jaar oud, Sam vijf. Het balletje gaat rollen als een aantal ouders van de vereniging op een idee komt: "Er was toen nog geen jeugdteam. De kinderen van een aantal ouders begonnen toen samen in een team te spelen", legt Anna uit. In het zogenaamde 'Beeball-team' gaat het vooral om plezier. Sam weet het nog goed: "Er werden niet echt wedstrijden gespeeld. Je ging wel naar andere clubs, maar de ouders stonden er ook bij in het veld. Het ging vooral om lekker bezig zijn."

Keuze

Een aantal jaar spelen Sam en Anna in het Beeball-team, tot ze een keuze moeten maken tussen honkbal en softbal. Sam: "Ik ben de enige uit het gezin die aan honkbal doet, al heeft mijn vader dat vroeger wel gedaan. Ik ben echt gek van honkbal, softbal is voor mij nooit een optie geweest. Misschien als ik een jaar of 50 ben, haha." Anna kiest wél voor softbal, waar op dat moment vader en moeder De Groot ook aan doen: "Over het algemeen kiezen vrouwen vaker voor softbal. De afstanden zijn kleiner en het is fysiek iets makkelijker vol te houden. Al komen ook veel mannen uiteindelijk naar het softbal."

Pitcher

Elf jaar zijn Sam en Anna al lid van Blue Birds. Sam heeft het inmiddels tot het eerste honkbalteam geschopt: "Op mijn leeftijd hoor je eigenlijk nog bij de junioren te spelen. Ik doe daar soms mee, maar speel ook altijd bij de senioren. Ik sta op de eerste honk." Anna speelt in het eerste softbalteam: "Ik ben pitcher en moet de ballen dus aangooien. Het is een belangrijke taak." Ook Sam is bij zijn juniorenteam vaak pitcher: "Bij de de senioren nog niet. Wie weet ooit, maar het is niet mijn hoofddoel."

Bij de club

Sam en Anna zijn vaak op de vereniging te vinden: "Vorig jaar vijf keer per week, nu ben ik er drie keer per week. En soms kom ik bij een wedstrijd kijken", vertelt Anna. Sam: "Vier keer in de week ben ik er wel. Op een wedstrijddag ben ik er lang, want de warming-up duurt bij ons al twee uur." Fit blijven is met een druk trainingsschema wel belangrijk: "Ik let wel goed op m'n lichaam. Gezond eten, genoeg slapen", benadrukt Sam.

Yankees

Zowel Sam als Anna ziet zichzelf de sport nog lang doen. Sam hoopt zelfs op meer: "Ik wil voor de Nederlandse top gaan. Ik denk dat ik wel 'gifted' ben qua talent, dus ik wil daar alles uit halen." Wie weet zien we Sam dan ooit terug in het tenue van de Yankees, de club waar het gezin fan van is: "We zijn echte Yankees-fans. Didi Gregorius speelt daar, een hele goede speler." Begin september begint de competitie weer: "Na een zomerstop is het leuk om weer te beginnen", vertelt Anna.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten