Achter vlnr: Alex Buurman (technicus), Daan de Jong (speler). Voor vlnr: Erna de Vries (speler) en Marian Ruijgers (producente) (foto: Annemarie Oorthuizen).
Achter vlnr: Alex Buurman (technicus), Daan de Jong (speler). Voor vlnr: Erna de Vries (speler) en Marian Ruijgers (producente) (foto: Annemarie Oorthuizen). (Foto: )

Rietveldproductie Tussentijd eind september in première

Door: Annemarie Oorthuizen

Eind september staat de Rietveld Productie 'Tussentijd' op de planken in het Rietveld Theater. In deze 'maakproductie', zoals initiatiefneemster Marian Ruijgers het stuk noemt, wordt door acht acteurs een voorstelling neergezet onder regie van Remco Melles. "Het wordt absurdistisch en vervreemdend. Maar wel heel toegankelijk om naar te kijken", aldus speler Daan de Jong.

Delft - "De voorstelling gaat over zeven mensen en één teamleidster die mee doen aan een spelshow, maar eigenlijk niet goed weten waar ze aan beginnen", aldus de Jong. "Ondanks dat alle personages een verschillend karakter hebben, zijn ze wel allemaal op zoek naar een moment in de schijnwerpers", vult medespeler Erna de Vries aan. Producente Marian Ruijgers plaatst het stuk ook in de actualiteit: "Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk via spelletjes op tv of social media jouw 'Moment of Fame' opzoeken." "Maar heb je daar echt iets aan, of werkt het je juist tegen?", stelt De Vries vast. "Het stuk geeft geen moreel antwoord op dit vraagstuk", zegt Ruijgers. "Maar roept misschien wel vraagtekens op", vult technicus Alex Buurman aan. Hij gaat verder, "het stuk is geen dijenkletser, maar er zit zeker humor in."

"Er komen ook veel showelementen in het stuk voor", vertelt Alex Buurman als hij uitleg geeft over de rol van de techniek. Het licht en de geluidseffecten zijn heel bepalend in elke scene. "Het gehele team is ook erg trots op de muziek die Guus Westdorp heeft gecomponeerd voor 'Tussentijd'. "Zijn muziek past echt perfect bij de voorstelling", aldus De Jong.

Met minder dan een maand te gaan zou je denken dat het stuk inmiddels helemaal af is. Echter, "de grote lijn staat wel vast, maar er gebeurt nog heel veel. Dit geeft ons de kans om de personages te laten groeien en verdiepen", aldus de Vries. "We hebben als spelers veel vrijheid om dingen in te brengen. Zo komen er steeds meer lagen bij", vult de Jong aan.

Deze manier van werken is ook het uitgangspunt van een 'maakproductie', waarbij je uitgaat van improviseren. "Dit moet je echter wel liggen als acteur", vertelt Ruijgers. "Dit is juist ook het leuke, vertelt De Jong. We lopen hierdoor zeker niet achter de feiten aan, maar we hebben de ruimte om aan de personages te werken. We kijken dan ook met veel vertrouwen uit naar de uitvoering!"

De Rietveld Productie 'Tussentijd' speelt op 21, 22, 27, 28 en 29 september. Kaarten zijn te koop vanaf €10,-. Online via www.rietveldtheater.nl of aan de kassa van het theater. De premiere op 20 september is besloten.

Meer berichten