Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Delft is geen pretpark

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Met de regelmaat van de klok roepen muzikanten en ondernemers om een meer bruisende binnenstad. Meer muziek moet er komen, meer bands, meer evenementen, meer feesten, meer festiviteiten. De stad moet één groot pretpark worden. Anders wordt Delft saai, voor oude mensen, truttig.

Ik vraag me af of deze pretparkliefhebbers zich wel eens verdiepen in het aantal activiteiten dat er nu al wordt georganiseerd. We hebben het jazzfestival, een bluesfestival, Westerpop, de introductieweek voor studenten, Delft Chamber Music Festival, ach, laat ik maar ophouden, anders ben ik straks zes pagina's verder. Een mooi aanbod waar we trots op mogen zijn.

Blijkbaar is het voor de pretparkliefhebbers onvoldoende. Die willen elke dag feest in de binnenstad. Het zijn vast mensen die zich snel vervelen en door anderen bezig gehouden moeten worden om de tijd richting het sterven alvast in het heden te doden. Rust is soms ook heel mooi, zeker in de toch al drukke binnenstad.

De pretparkmensen wonen bovendien vast niet in de binnenstad of in de wijken direct daaromheen. De bewoners in die buurten hebben aardig wat te stellen met de geluidsoverlast van al die activiteiten die nu al georganiseerd worden. Weer tot één uur 's nachts dreunende basgeluiden in je slaapkamer. Het is soms best vermoeiend. Het besef dat de activiteiten nog enigszins beperkt zijn, maakt die hinder nog tot op zeker hoogte dragelijk.

Het is daarom goed dat de gemeente paal en perk heeft gesteld aan het aantal activiteiten in de binnenstad. Horecaondernemers mogen maar een beperkt aantal evementen per jaar organiseren, die ook nog eens gebonden zijn aan een maximum aan geluidshinder. De pretparkliefhebbers, veelal ondernemers en muzikanten, hebben de gemeente echter een petitie aangeboden om deze regels te versoepelen. Meer feesten willen ze. Meer events. Meer optredens van die eeuwige coverbands. Houd stand gemeente! Er wordt al voldoende moois in de stad georganiseerd. Bovendien is ook rust een kostbaar goed. We hebben nu een mooi evenwicht in de stad.

Meer berichten