Zelfportret van Luuk
Zelfportret van Luuk (Foto: )

Luuk maakt portretten van Delftenaren

Door: Ilse Zoutewelle

Delftenaar van de Week

Je hoeft Instagram maar te openen of de ene na de andere perfecte foto glimt je tegemoet. Portretfotograaf Luuk Hendriks vindt dat maar niks. Zijn missie: mensen fotograferen zoals ze écht zijn, gewoon in zijn huiskamer. "Zo'n foto is veel spannender dan het perfecte plaatje. Het vertelt een verhaal."

Delft - Luuk houdt zich als professional al langer bezig met gezichten. "Ik werk als kaakfysiotherapeut en daarnaast als portretfotograaf. Het fotograferen deed ik voorheen vooral als hobby. Ik ben gegrepen door portretfotografie tijdens mijn reizen door Zuidoost-Azië. In de straten van Hanoi sprak ik mensen aan met de vraag of ik ze mocht fotograferen. Dat was zó bijzonder: ik had echt een ontmoeting met mensen. Daarnaast vond ik hun gezichten prachtig. Ze zien er zo doorleefd uit." Eenmaal terug in Delft besloot Luuk meer te gaan doen met portretfotografie. "Toen ben ik mijn droomproject gestart: portretten maken van mensen, van heel dichtbij. Ik werk gewoon vanuit mijn huiskamer in Hof van Delft zodat mensen zich op hun gemak voelen. Ik wil eerst hun verhaal horen en ze leren kennen. Daarna gaan we aan de slag."

De meeste mensen die bij Luuk komen, hebben een verhaal. "Vaak markeert zo'n foto het begin of het eind van een periode. Mensen zijn kilo's afgevallen, hebben kinderen gekregen of maken een nieuwe stap in hun carrière. Ik wil die momenten vastleggen zoals ze zijn. Dat mensen terugkijken en zien: zo zag ik er écht uit." Dat is de reden waarom je tijdens een fotoshoot met Luuk niet een uur lang met een bevroren tandpastaglimlach hoeft te zitten. "In het echt lach je ook niet altijd, toch? Je staat altijd al lachend op de foto; ik probeer je karakter te vangen in de foto. Ik denk dat de tijd van de perfecte selfie voorbij is. Zo'n foto is eventjes leuk om naar te kijken, maar het maakt je onbenaderbaar." Dat betekent ook dat Luuk niet veel photoshopt. "Alleen wat er een week geleden nog niet zat, werk ik weg. Denk aan puistjes, dat soort dingen. Ik kreeg laatst bijvoorbeeld de vraag van een jongen of ik zijn neus 'even' recht wilde photoshoppen. Hij had een hockeybal tegen zijn neus gekregen, waardoor die een beetje scheef stond. Dat heb ik niet gedaan. Het eerste wat zijn toekomstige Tinderdate dan vraagt is of hij een bal tegen zijn neus heeft gehad."

Luuk vraagt voor zijn fotoshoots alleen een onkostenvergoeding. Waarom? "Het is een passieproject. Ik wil iedereen de kans geven om een mooie foto te krijgen van zichzelf. Op deze manier krijg ik heel Delft over de vloer; van expats tot gezinnen en verliefde stelletjes. Het zijn die ontmoetingen en verhalen waar ik het voor doe."

Meer foto's zien van Luuk? Kijk op de website van Unlike Photography.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten