historische boerderij Ackerdijkse Plassen
historische boerderij Ackerdijkse Plassen (Foto: Van der Blom)

Natuurmonumenten opent boerderij Ackerdijkse Plassen voor Open Monumentendag

De boswachters van Natuurmonumenten openen op zondag 15 september de poorten van de Ackerdijkse Plassen, een vogelparadijs tussen Rotterdam en Delft. Dit is je kans om een wandeling te maken door dit normaal afgesloten gebied. Neem ook een kijkje in de monumentale, Zuid-Hollandse zuivelboerderij uit 1666.

Unieke wandelroute door natuurgebied
Om de vele vogels die in de Ackerdijkse Plassen leven de rust en ruimte te gunnen, is dit bijzondere natuurgebied normaal gesproken niet vrij toegankelijk. Maar tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers het gebied in wandelen en genieten van alle vogels die er rondvliegen. Misschien zie je zelfs een blauwe flits van een voorbijschietende ijsvogel of spot je een grote zilverreiger langs de waterkant. Tijdens de wandelroute staan verschillende boswachters op hun post; klaar om je van alles te vertellen over het gebied waar vroeger turf werd gestoken om de ovens van de Delftse pottenbakkers op te stoken.

Monumentale zuivelboerderij
Ook de monumentale zuivelboerderij is deze dag opengesteld waarbij de bijzondere opkamer en melkkelder te bezichtigen zijn. Duik de geschiedenis in en ga mee met een van de rondleidingen door deze eeuwenoude boerderij. Daarnaast kun je komen genieten van een heerlijk kopje koffie en een echte Schieveense Kruidkoek.

Cultureel erfgoed
Natuurmonumenten heeft circa 2.600 bouwwerken in bezit. De helft daarvan is cultuurhistorisch waardevol, 500 hebben zelfs de status van beschermd monument. Daarnaast beheren we meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen, plus levend en immaterieel erfgoed zoals Brandrode runderen en eendenkooien.

Meer informatie
Op zondag 15 september zijn bezoekers tussen 11:00 tot 17:00 uur van harte welkom. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Tijdens de Open Monumentendag kunnen vragen gesteld worden aan de boswachters. Het adres van de boerderij Ackerdijkse Plassen is Rijksstraatweg 127, 2645 BS Delfgauw. Langs deze weg staan boswachters en vrijwilligers die je verder kunnen helpen. Kom je met de fiets? Er is een fietsenstalling op locatie. Kom je met de auto? Je kunt ook parkeren aan de parallelweg, dan loop je 1 km naar de boerderij.

Meer berichten