Nieuwe veelbelovende reeks ‘Deutsches Kino’ bij Filmhuis Lumen Delft

Zes donderdagen, start op donderdag 12 september – 19.30 uur

Delft - Op donderdagavond 12 september start Filmhuis Lumen met de voorstelling 25 KM/H een nieuwe en veelbelovende reeks 'Deutsches Kino'. Het nieuwe seizoen van de langlopende filmreeks Deutsches Kino brengt traditioneel actuele Duitse films die niet voor distributie in Nederland zijn aangekocht, maar met voldoende belang of aantrekkingskracht om toch te vertonen. Het programma omvat maar liefst twee roadmovies, twee krimi's, twee debuutfilms, films geïnspireerd door de Griekse mythologie en de Bijbel, filmhistorie, hedendaags realisme, de Val van de Muur (dit jaar dertig jaar geleden), Berlijn, Düsseldorf en Recklinghausen.

De nieuwe roadmovie 25 KM/H trapt de nieuwe reeks af en volgt twee broers die na het overlijden van hun vader spontaan besluiten samen het land doorkruisen, van het Zwarte Woud naar de Oostzee – op hun brommers. De film werd afgelopen mei nog genomineerd voor Beste Speelfilm bij de Deutscher Filmpreis. Na 25 KM/H zijn de volgende vijf voorstellingen te zien: Der Junge muss an die frische Luft, Adam und Evelyn, Atlas, Fritz Lang en tenslotte M- Einde Stadt sucht einen Morder. Op filmhuis-lumen.nl is meer over deze films te vinden.

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut. De films worden speciaal voor deze reeks geïmporteerd, zijn Duits gesproken en Engels ondertiteld.

Uitgebreide filminfo:
25 KM/H
2018, 116 minuten
Donderdag 12 september, 19:30 uur
Duits gesproken, Engels ondertiteld

Op de begrafenis van hun vader, diep in het Zwarte Woud, ontmoeten de broers Christian en Georg elkaar voor het eerst in dertig jaar. Het weerzien verloopt moeizaam; de broers zijn uit elkaar gegroeid, maar door drank en tafeltennis vinden ze elkaar weer. In deze benevelde toestand herinneren ze zich het plan dat ze als vijftienjarigen hadden: een tocht maken vanaf het dorpsplein naar de Oostzee op hun Mofa's (Motor-Fahrrad, ofwel bromfiets), met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. De Mofa's staan er nog, de stemming zit erin, dus nog diezelfde nacht gaan ze op pad.

Wat volgt is een hilarische, maar ook ontroerende roadmovie. Regisseur Markus Goller bewijst dat hij dit genre goed in de vingers heeft. Duitsland wordt in 25 km/h van onder tot boven doorkruist en ziet er zeer fotogeniek uit. Onderweg komen de broers de vreemdste figuren tegen, die allemaal een bijdrage leveren aan hun persoonlijke ontwikkeling. Door hun tocht, hun ontmoetingen en hun avonturen worden ze genoodzaakt hun demonen onder ogen te zien en de fouten uit hun verleden te herstellen. Dat dit lukt staat van tevoren vast, maar zoals bij elke goede roadmovie is de reis belangrijker dan het doel.

Uitgebreide filminfo:
Der Junge Muss An Die Frische Luft
2018, 100 minuten
Donderdag 17 oktober, 19.30 uur
Duits gesproken, Engels ondertiteld

In het begin van de jaren zeventig groeit de wat mollige negenjarige Hans Peter op in Recklinghausen, midden in het door mijnbouw getekende Ruhrgebied, in de geborgenheid van zijn grote familie. Zijn grote talent om anderen aan het lachen te maken traint hij dagelijks in de kruidenierswinkel van zijn oma Änne. Maar niet alles is even rooskleurig. Ziekten, ruzies en een afwezige vader komen bij elke familie voor, en als zijn moeder Margret na een operatie langzaam wegzakt in een depressie, kan zelfs Hans Peter haar niet helpen.

Der Junge muss an die frische Luft is de verfilming van de autobiografie van de in Duitsland zeer beroemde komiek, showmaster en zanger Hape Kerkeling, die vijf jaar geleden op het toppunt van zijn roem de entertainmentwereld de rug toekeerde. De daarna gepubliceerde terugblik op zijn jeugdjaren bleek onverwacht serieus en werd een bestseller, en de verfilming ervan trok miljoenen naar de bioscoop. Onbetwiste ster van de film is Julius Weckauf als Hapes jonge reïncarnatie; zelf komt Hape ook nog even in beeld. Voor de regie tekende Oscarwinnaar Caroline Link (Nirgendwo in Afrika, 2001), die wel weg weet met dysfunctionele families, zoals ook bleek in Im Winter ein Jahr (in 2010 in deze reeks vertoond).

 

Uitgebreide filminfo:
Adam Und Evelyn
2018, 100 minuten
Donderdag 21 november, 19.30 uur
Duits gesproken, Engels ondertiteld

In de warme zomer van 1989 treffen de jonge Oost-Duitse serveerster Evelyn en haar vriend, de kleermaker Adam, de laatste voorbereidingen voor hun vakantie aan het Balatonmeer. Maar vlak voor vertrek is Evelyn er getuige van dat Adam zich in zijn atelier laat verleiden door een van zijn vrouwelijke klanten. Impulsief besluit ze niet met hem, maar met een goede vriendin naar Hongarije af te reizen. Adam legt zich hier niet bij neer en reist haar achterna naar het vakantiehuis waar ze vaker verbleven. Ondertussen zwellen via de radio de geruchten aan dat Hongarije de grens met Oostenrijk open heeft gezet. Mogelijkheden om op een andere plek een nieuw leven te beginnen dienen zich aan. Evelyn staat er wel voor open, maar Adam, die altijd gelukkig is geweest met het leven dat hij leidde in zijn zelfgecreëerde paradijselijke omgeving, heeft veel te verliezen: hij moet óf zijn comfortabele leven opgeven óf zijn grote liefde laten gaan.

Andreas Goldstein, in 1964 in Oost-Berlijn geboren en lange tijd werkzaam als filmproducent, regisseerde met Adam und Evelyn zijn eerste speelfilm. Op ingetogen wijze volgt hij zijn personages in de fundamentele keuzes die ze moeten maken, waarbij hij de Wende op een originele manier koppelt aan de Bijbelse vertelling van de verstoting uit het paradijs.

Uitgebreide filminfo:
Atlas
2018, 100 minuten
Donderdag 11 december, 19.30 uur
Duits gesproken, Engels ondertiteld

Walter is een gesloten oudere man die als verhuizer werkt voor een bedrijf dat huisuitzettingen verricht. Zijn baas, feitelijk een bendeleider, ontruimt oude Berlijnse gebouwen, die vervolgens worden verbouwd en voor veel geld doorverkocht. Met lede ogen ziet hij aan hoe zijn werkgever steeds loucher wordt en extra pressiemiddelen niet schuwt, maar omdat werk het belangrijkst in zijn leven is en hij verder weinig kansen heeft, accepteert Walter dat. Tot hij op een dag de woning van de opstandige laatste bewoner van een oud pand moet ontruimen. In deze jongeman herkent hij zijn zoon Jan, die hij voor het laatst als vierjarig jongetje heeft gezien. Walter wil zijn zoon graag helpen, maar moet daarvoor wel de machtige bende van zijn baas trotseren.

Atlas is een knap speelfilmdebuut, met televisie- en bijrolacteur Rainer Bock in een intense en gedenkwaardige hoofdrol. De titel verwijst naar de mythologische figuur die het hemelgewelf op zijn schouders droeg. Walter draagt niet alleen zware meubels maar ook een stevige emotionele last op zijn schouders. Het sfeervolle en spannende misdaadverhaal is de duistere achtergrond van een mooi vader-zoondrama, dat behoedzaam wordt uitgewerkt. De film vraagt aandacht voor de actuele woonsituatie in veel grote steden, waar oude bewoners worden verdreven door nieuw geld.

 

Uitgebreide filminfo:
Fritz Lang
2016, 104 minuten
Donderdag 16 januari, 19.30 uur
Duits gesproken, Engels ondertiteld

Na het succes van zijn Dr. Mabuse (1922) en vooral Metropolis (1927) is de beroemde regisseur Fritz Lang op zoek naar een onderwerp voor zijn volgende film, die ook zijn eerste geluidsfilm zal worden. Voor inspiratie reist hij naar Düsseldorf, waar een seriemoordenaar al enige tijd de stad terroriseert. Lang wil zijn vriendschap met politierechercheur Gennat benutten om bewijsmateriaal te bestuderen en in contact te komen met getuigen. Hij raakt meer en meer verstrikt in de zaak, maar wordt ook geconfronteerd met zijn eigen ondeugden.

Gordian Mauggs Fritz Lang is een reconstructie van het ontstaan van Langs filmklassieker M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931). Sommige scènes zijn historisch correct, andere volledig fictief. Met opzet draaide Maugg op het nostalgische 4:3-formaat en in zwart-wit (met af en toe een verontrustend rood accent), zodat hij stukjes bioscoopjournaal en filmfragmenten (vooral uit M) naadloos tussen zijn eigen beelden kon monteren; een werkwijze die hij eerder gebruikte in onder meer Zeppelin! (in 2009 in Lumen vertoond). De aristocraat Fritz Lang was geen sympathieke man en dat komt goed naar voren in de film: Heino Ferch (met monocle) speelt hem perfect, met de juiste mix van gedrevenheid, snobisme en arrogantie.

 

Uitgebreide filminfo:
M – Eine Stadt Sucht Einen Morder
1931, 117 minuten
Donderdag 20 januari, 19.30 uur
Duits gesproken, Engels ondertiteld

Deze klassieke psychologische thriller wordt beschouwd als een van de beste films van de Oostenrijkse regisseur Fritz Lang. M – Eine Stadt sucht einen Mörder betekende de doorbraak van acteur Peter Lorre, die de hoofdrol van kindermoordenaar Hans Beckert vertolkte en later in Hollywood nog bekender zou worden door Casablanca. In M zet de politie man en macht in om Beckert te vinden, en ze krijgt bij deze jacht hulp, maar ondervindt ook concurrentie, van de plaatselijke criminele kopstukken, die last hebben van de toegenomen politie-inzet.

De inventiviteit en originaliteit waarmee Lang geluid gebruikt in deze film is des te opmerkelijker als je bedenkt dat M zijn eerste geluidsfilm was. Hij zet geluid in als aankondiging, geheugensteun of bron van nieuwe associaties in combinatie met de contrastrijke beelden. Zijn meesterschap is ook bijna negentig jaar later nog goed merkbaar. Hij baseerde dit perfecte misdaaddrama deels op de geschiedenis van de beruchte seriemoordenaar Peter Kürten, alias 'Der Vampir von Düsseldorf', die in 1931 voor negen moorden ter dood werd veroordeeld.

Over Deutsches Kino:

Onze langlopende filmreeks Deutsches Kino gaat weer een nieuw seizoen in. De formule is nog steeds onveranderd: elke maand wordt een actuele Duitse film vertoond die niet voor distributie in Nederland is aangekocht, maar waarvan we menen dat hij toch voldoende belang of aantrekkingskracht heeft om hem te vertonen. De films zijn zo divers mogelijk en zijn bij eerdere vertoningen op festivals opgevallen omdat ze bijvoorbeeld belangrijke prijzen hebben gewonnen. Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut. De films worden speciaal voor deze reeks geïmporteerd en zijn Duits gesproken en Engels ondertiteld.

 

Filmhuis Lumen Delft

Doelenplein 5

2611 BP Delft

Info en ticketverkoop: filmhuis-lumen.nl

Kassa: (015) 214 02 26

Meer berichten