Pieter de Hooch tram brengt reizigers naar hartje Delft

Vanaf dit weekend stappen reizigers van lijn 1 van Scheveningen Noord naar Delft Tanthof in een unieke Pieter de Hooch-tram. De tram is in zijn geheel beplakt met schilderijen van de De Hooch, meesterschilder uit de Gouden Eeuw. Deuren van de tram zijn veranderd in poortjes naar binnenplaatsen, kenmerkend voor het werk van deze schilder. Het lijkt dan ook of reizigers bij het instappen het schilderij binnenstappen. De Pieter de Hooch-tram is een initiatief van HTM, het openbaar vervoerbedrijf in de Haagse regio, en Museum Prinsenhof Delft. De tram is ter promotie van de tentoonstelling Pieter de Hooch. Uit de schaduw van Vermeer, open voor publiek vanaf 11 oktober 2019, tevens ter promotie van Delft & Gouden Eeuw.

BEROEMD WERK OP TRAM

Op de tram zijn twee beroemde schilderijen van Pieter de Hooch te zien, namelijk Binnenplaats van een huis in Delft, afkomstig uit de National Gallery, Londen en Kaartspelers in een zonovergoten ruimte afkomstig uit de Royal Collection Trust, de privécollectie van H.M. Queen Elizabeth II. Beide werken zijn te bewonderen in de tentoonstelling. Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: "Het is geweldig om deze Pieter de Hooch tram te zien. De tram rijdt langs diverse vergezichten op de stad Delft die tevens decor stonden voor de werken van De Hooch. We zijn trots op deze samenwerking en hopen dat het vele reizigers aanzet tot een bezoek aan de expositie."

OVER DE TENTOONSTELLING

Vanaf 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland te zien van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Onder de titel Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer focust de tentoonstelling op de bloeiperiode van de kunstenaar (ca. 1655-1660) waarin Delft een hoofdrol speelt. Van over de hele wereld komen topstukken naar Delft: onder meer de Gemäldegalerie Staatliche Museen zu Berlin, de National Gallery of Art (Washington), het Kunsthaus (Zürich) en de Royal Collection Trust (uit de privécollectie van H.M. Queen Elizabeth II) lenen schilderijen uit. Onder de bruiklenen bevinden zich vele beroemde schilderijen, zoals het sleutelstuk van de tentoonstelling: Binnenplaats van een huis in Delft (1658) uit de National Gallery in Londen. Pieter de Hooch in Delft is met 29 topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit van Museum Prinsenhof Delft en werd mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2017. De catalogus bij de tentoonstelling wordt uitgegeven door WBOOKS, kost € 24,95 (paperback)/ € 34,95 (hardback) en is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

ONLINE KAARTVERKOOP GESTART

Toegangskaarten voor de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer zijn reeds verkrijgbaar via www.pieterdehoochindelft.nl. Door vooraf online tickets te kopen, verzekeren bezoekers zich van toegang tot de tentoonstelling op een door hen gewenst moment.

NATIONALE TENTOONSTELLINGSPRIJS

In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum voor de periode 2018-2020. De Turing Foundation is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling.

BEGUNSTIGERS

De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend), het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Fonds 1818, Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, DSM, De Laatste Eer, Best Western Museumhotels Delft, de Vrienden van Museum Prinsenhof Delft, Werkse!, Members of the Williams College Class of 1965, AAme Adviseurs, de Gravin van Bylandt Stichting, Kabeldistrict NV, de Frans Mortelmans Stichting, Stichting Dorodarte, het Hendrik Mullerfonds, Stichting Stalpaert van der Wiele, Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, mr. Th.J.H. Dröge notaris BV en Mecanoo Architecten.

REMBRANDT EN DE GOUDEN EEUW

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in heel het land. In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum, het Stadsarchief Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier samen met steden als Middelburg, Leiden, Dordrecht, Haarlem, Enkhuizen, Hoorn, Delft en Amsterdam onder de titel Rembrandt en de Gouden Eeuw. Voor een overzicht van alle activiteiten en partners: www.rembrandt-2019.nl

DELFT & DE GOUDEN EEUW In 2019 kleurt Delft 'goud' met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw in het Delft van nu. Delft & de Gouden Eeuw is onderdeel van het landelijke themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer is het hoogtepunt van het Delftse themajaar. Meer informatie: www.delft.com/nl

Meer berichten