De tentoonstelling 'Klein leven, grote impact' maakt de onzichtbare wereld van microben zichtbaar. (foto Annemarie Oorthuizen)
De tentoonstelling 'Klein leven, grote impact' maakt de onzichtbare wereld van microben zichtbaar. (foto Annemarie Oorthuizen) (Foto: Annemarie Oorthuizen)

DSM viert 150 jaar gist productie

Door: Annemarie Oorthuizen

Van Van Marken tot microben

De productie van gist in Delft werd 150 jaar geleden opgestart door sociaal ondernemer Van Marken. Om deze historische mijlpaal te vieren, heeft DSM twee tijdelijke tentoonstellingen gelanceerd rondom gist en microben. Deze zijn van 12 september tot en met 15 december 2019 gratis te bezoeken in het monumentale 'Grote Kantoor' aan de Wateringseweg.

Delft - Met de start van de Gist- en Spiritusfabiek (later Gist-Brocades) en de Nederlandse Oliefabriek (nu Calvé) hebben Jacques en Agneta van Marken de basis gelegd voor de huidige DSM site. 150 jaar geleden maakte men al gist, een proces wat we tegenwoordig scharen onder de noemer 'biologische technologie' (biotech), legt Cindy Gerhardt, de Biotech Campus-directeur van DSM, uit als ze vertelt over de rijke geschiedenis rondom gist. "Bij biotech kijk je af bij de natuur, en daar bouw je een fabriek op. In dit proces zijn microben de helden. Dit zijn de kleinste organismen ter wereld, maar zonder hen is er überhaupt geen leven mogelijk".

Om deze geschiedenis te vieren heeft DSM de handen in één geslagen met meerdere partners. Samen met Delftse schrijver Jan van der Mast, die de boeken 'Agneta' en 'Jacques van Marken' schreef, stelden ze de tentoonstelling '150 jaar gist' samen. Als geen ander kent hij de geschiedenis van het koppel Van Marken. "Jacques van Marken was altijd bezig om arbeid en kapitaal met elkaar te verzoenen. Hij wilde het leven van de arbeiders verbeteren en zorgde voor verzekeringen, pensioen en woningen. Hiermee was hij zijn tijd ver vooruit. Het is uitzonderlijk wat Jacques van Marken en zijn vrouw te weeg hebben gebracht. Dit zit nog steeds in het DNA van Delft", vertelt hij bewonderend.

DSM is daarnaast founding innovative partner van ARTIS-Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld. Dit museum is de komende periode in een verkleinde versie in Delft te bezoeken. Jasper Buikx, hoofd van ARTIS-Micropia, vertelt dat weinig mensen zich bewust zijn van het bestaan van microben: "Het is een onzichtbare wereld die het leven op aarde bepaalt. Microben zitten overal, zelfs op kilometers diepte onder de zeebodem. Ook het menselijk lichaam huisvest meer dan honderdduizend miljard microben. Daarnaast zorgen ze voor zuurstof en staan microben zowel aan het begin als aan het einde van de voedselketen". Zonder microben waren er bijvoorbeeld geen kaas, bier, brood en yoghurt. "In de tentoonstelling 'Klein leven, grote impact' maken we deze wereld zichtbaar voor het publiek," aldus Buikx. Waarbij een grote rol is weggelegd voor de microbe 'gist'. Als bezoeker loop je een route langs het ontstaan van bier 13000 jaar geleden tot aan een blik in de toekomst. "Want wil je iets veranderen aan de grote wereldproblematiek, dan moet je met microben aan de slag".

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken en geschikt voor iedereen van 8 tot 108 jaar oud. Meer info via 150jaargist.nl.

Meer berichten