Alie Hovius (l.) en Inge Weijts
Alie Hovius (l.) en Inge Weijts (Foto: )

Schulden hebben is geen 'eigen schuld, dikke bult'.

Door: Marie-Jet Eckebus

De zomer zit er bijna op. Veel mensen hebben genoten van een vakantie in binnen- of buitenland. Maar voor sommigen zit dat er niet in. Voor hen is het al lastig om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Voor ouderen met een klein pensioentje is het ook moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Een deel van hen komt in de schulden terecht.

DELFT - Zo'n 200 mensen per jaar kloppen in Delft en omgeving aan bij de Interkerkelijke Stichting voor Ondersteuning bij Financiën en Administratie (ISOFA). Inge Weijts (40) is coördinator bij de stichting. Zij coacht vrijwilligers, de zogeheten 'schuldhulpmaatjes', houdt intakegesprekken en werkt samen met diverse hulpverlenende instanties. "Mensen die schulden hebben, moeten vaak een grens over om zich aan te melden," zegt Weijts. "Ze schamen zich. Dat is nergens voor nodig, want schulden hebben is geen kwestie van 'eigen schuld, dikke bult'. Het ligt bijna altijd aan de omstandigheden, zoals onverwacht hoge medische kosten, arbeidsongeschiktheid of het ontbreken van een financiële buffer." Wanneer de schroom toch overwonnen is, koppelt Weijts de hulpvrager aan een schuldhulpmaattje. Alie Hovius (71) is sinds 2011 zo'n maatje. "Met de hulpvrager zet ik alles op een rijtje," zegt ze. "Wat zijn de uitgaven? Is een andere verzekering misschien goedkoper? Kunnen abonnementen opgezegd worden? Is het beter om een andere energieleverancier te nemen? Ik help bij het bemiddelen." Van de hulpvragers komt 85% uiteindelijk binnen het jaar uit de schulden. Beide dames adviseren om beslist niet op de eigen gezondheid te bezuinigen. "Wanneer je niet op tijd medische hulp inroept, gaat je gezondheid alleen maar achteruit en kom je voor nóg hogere kosten te staan," verduidelijkt Hovius. Nog een tip: "Veel mensen denken dat ze automatisch AOW krijgen. Dat is niet het geval: je moet het aanvragen," aldus Weijts. "Het gaat om een leefbaar leven," vindt Hovius. "We zijn gewend om op de toppen van ons inkomen te leven en we zijn het verleerd om aan genoeg genóeg te hebben. Maar móet alles op? Soms moet je keuzes maken. Probeer bijvoorbeeld drie maandsalarissen achter de hand te houden voor onverwachte uitgaves." Beide dames hebben een Christelijke achtergrond. "Maar we komen heus niet langs met een Bijbel in de hand, hoor," grapt Weijts, om aan te geven dat het niet hun doel is om mensen te bekeren. "We helpen iedereen, ongeacht geloofsovertuiging."

Heeft u hulp nodig om uit de schulden te komen? Of wilt u graag mensen helpen als schuldhulpmaajte op vrijwillige basis? Neem gerust contact op met ISOFA. Tel. 06-1900 4038 of per mail: info@isofa.nl.

Meer berichten