Haatzaaiende scholen


Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Haatzaaiende scholen

In de gemeenteraad zijn vragen gesteld over mogelijke salafistische scholen in Delft. U weet wel, die instellingen die kinderen leren dat je homo's ofwel moet doodknuppelen, ophangen dan wel stenigen. Verder leren ze jongeren dat je westerse mensen moet haten. In deze scholen is de islamitische mens de nieuwe übermensch. Nu denk ik dat deze ideeën zelfs in de zevende eeuw al achterhaald waren. Problematischer is echter dat deze opvattingen haat en verdeeldheid zaaien. Gelukkig hebben we een wetboek van strafrecht waarin we het aanzetten tot geweld kunnen bestraffen, wat mij betreft met gevangenisstraffen, vooral voor de docenten. Het zijn immers die haatzaaiende leraren die het hoofd van jonge kinderen vergiftigen.

Laten we echter niet blind meerennen met de mensen die deze haatzaaiende scholen gebruiken als argument om de vrijheid van onderwijs af te schaffen. Dat is het kind met het badwater weggooien. Met die vrijheid erkennen we dat niet iedereen hetzelfde denkt of hoeft te denken. Het opheffen van die vrijheid betekent dat we straks allemaal op school verplicht de religie van linksliberalen moeten aanhangen. Maar niet iedereen is linksliberaal, of agnost, zoals ik, of lid van pak 'm beet D66. In Nederland wonen ook protestanten, katholieken, hindoes, islamieten. De vrijheid van onderwijs erkent die verschillen en geeft mensen de gelegenheid om hun levensbeschouwing een plek in het onderwijs te geven. Een levensopvatting houdt immers niet op bij de muren van de kerk of de eigen huiskamer. Ook humanisten of linksliberalen verkondigen hun opvattingen op scholen en universiteiten. We moeten leren leven met verschillen, hoe moeilijk dat soms ook is. Daarbij is het belangrijk dat we ons niet laten leiden door vooroordelen. De overgrote meerderheid van onze islamitische landgenoten wil ook gewoon vreedzaam leven, om maar een voorbeeld te noemen. Voor het aanzetten tot haat hebben we het wetboek van strafrecht. Dat geeft ons de kans om uitwassen van die vrijheid aan te pakken, zoals die salafistische haatcentra of racistische verenigingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden