Team GGZ Delfland is klaar voor de Socialrun 2019! (Fotograaf: Annemarie Oorthuizen)
Team GGZ Delfland is klaar voor de Socialrun 2019! (Fotograaf: Annemarie Oorthuizen) (Foto: Annemarie Oorthuizen)

GGZ Delfland legt 555 km af om vooroordelen te doorbreken

Door: Annemarie Oorthuizen

Voor de derde keer doet het team van GGZ Delfland mee aan de Socialrun. "Dit is een non-stop estafette waarin je met je team 555 km in 48 uur aflegt", legt Laurian Hafkemeijer, GZ psycholoog bij GGZ Delfland, uit. "Door mee te doen aan deze loop willen we bijdragen aan het doorbreken van vooroordelen rondom psychische stoornissen".

Delft - Zowel in haar werk als in haar persoonlijk leven bemerkt Hafkemeijer dat er nog steeds allerlei vooroordelen rondom psychische stoornissen leven. "Mensen denken bijvoorbeeld dat ik heel gevaarlijk en heftig werk doe omdat de patiënten onvoorspelbaar zijn. Of men denkt dat als iemand een psychische stoornis heeft, dat diegene wel zwaaiend met een hakbijl in het bos zal staan". Dit zijn voorbeelden van de vooroordelen die de maatschappij heeft gevormd rondom mensen met psychische problematiek. Waar je minder snel bij stilstaat is dat patiënten zelf ook vooroordelen vormen over zichzelf. "Ik merk dat patiënten bijvoorbeeld denken dat ze bepaalde dingen niet aankunnen, afhaken bij activiteiten of er al niet eens aan beginnen. Ondanks dat ik bij mijn patiënten juist zoveel kwaliteiten, veerkracht en doorzettingsvermogen tegen kom, laten ze zich toch soms beperken door hun eigen vooroordelen".

De organisatie Socialrun wil de stigmatisering en taboes doorbreken, door het organiseren van projecten gericht op openheid rondom psychische stoornissen. Door met een team mee te doen aan deze run zamelt GGZ Delfland geld in voor dit doel. Maar naast dit financiële aspect zet de estafette op meerdere vlakken van alles in beweging. Doordat het team van GGZ Delfland bestaat uit zowel medewerkers als patiënten en ervaringsdeskundigen (patiënten die na een opleiding andere patiënten bijstaan) vervaagt de lijn tussen patiënt en niet-patiënt: "Vorig jaar vertelde een patiënt mij na afloop van de Socialrun dat hij dacht dat hulpverleners áltijd vrolijk waren. Hij had nu echter gezien dat ook zij chagrijnig kunnen zijn na weinig slaap", vertelt Hafkemeijer. Het is dan ook goed om te beseffen dat "maar liefst 50% van de mensen ooit te maken krijgen met psychische problematiek."

Ook George Walther, coördinator vervoersdienst bij GGZ Delfland, rent voor de 3e keer mee en is enthousiast over de run. "Het is meer dan een loopevenement. Het is verbindend. Iedereen die mee doet is even belangrijk en tegelijkertijd onmisbaar."

Socialrun 2019

De 4e editie van de Socialrun vindt plaats in het weekend van 20 tot 22 september 2019. De start en finish zijn in Soest. Voor meer informatie en om team GGZ Delfland te sponsoren kun je kijken op https://www.socialrun.nl/teams/team-ggz-delfland/

Meer berichten