Marcel de Wit leest voor uit zijn boek tijdens zijn wandelingen door de stad.
Marcel de Wit leest voor uit zijn boek tijdens zijn wandelingen door de stad. (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Met schrijver Marcel door de stad wandelen

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Delft barst van de prachtige historische verhalen die zich uitermate goed lenen voor een stadsrondleiding. Maar in het heden gebeurt er óók genoeg wat het vertellen waard is. Dat bewijst Delftenaar Marcel de Wit (56). Hij geeft stadswandelingen waarin hij voorleest uit zijn boek 'Uit het dagboek van Marcel de Wit'. "De bakker herkende zichzelf laatst uit een van mijn verhalen."

Delft - 'Uit het dagboek van Marcel de Wit' bestaat uit een heleboel korte en wat langere passages over alledaagse dingen. Veel over Delft, een beetje over Feyenoord en altijd bedoeld om je aan het lachen te maken. Inmiddels ligt het boek ongeveer een jaar in de winkel. Toch is Marcel er nog elke maand druk mee. Hij geeft boekwandelingen door Delft. Met zelfbedachte routes neemt hij mensen mee naar de plekken die voorkomen in zijn boek en leest ter plekke het verhaal aan de wandelaars voor. "Dat geeft een stuk extra beleving: als ik vertel over een grote stadsbus die door de smalle Peperstraat heen moet, zie je dat veel beter voor je als je daar daadwerkelijk staat. Iemand noemde het laatst 'de verbeterde versie van het luisterboek'."

Schrijftalent

De naam Marcel de Wit zal menig Delftenaar bekend voorkomen. Marcel schreef voor zo'n beetje alle lokale media, van Delftse Post tot Omroep West. "Ik schrijf al heel m'n leven. Vroeger schreven Jan van der Mast (ook Delfts schrijver, red.) en ik het blaadje van voetbalclub Delfia al vol. Dertig jaar geleden ben ik in de journalistiek beland. Ik werkte als freelancer en sportverslaggever en later in de communicatie. Maar behalve voor werk, schreef ik zelf niet zoveel." Totdat hij zo'n acht jaar geleden op een cursus belandde via zijn werk, waar hij een column moest schrijven. "Ik had binnen no time een leuk stukje op papier. De docent vroeg zich zelfs af of ik het al voorbereid had. Op dat moment ontdekte ik dat ik hier eigenlijk wel goed in was."

Vijftig columns voor zijn 50ste

Marcel besloot meteen maar goed gebruik te maken van zijn 'nieuw' ontdekte talent. "Ik dacht: ik ga maar gewoon beginnen. Wat nu als ik voor mijn 50ste verjaardag vijftig columns schrijf? Dat is mijn eerste boekje geworden."

Na dat eerste boekje begon het écht te kriebelen. "Een boek moet wel een beetje dik zijn, vind ik. Dus ik dacht: als ik een boek van 300 bladzijdes wil maken en ik schrijf iedere dag een stukje. Hoeveel woorden moet ik dan per dag schrijven? Dat heb ik uitgerekend en vervolgens ben ik er elke dag voor gaan zitten." Dat het boek over Delft moest gaan, was ook geen verrassing: "Ik ben nogal lokaal gericht. Mij krijg je de stad niet uit."

Er gebeurt hier van alles

Elke dag iets leuks schrijven klinkt als een behoorlijke uitdaging. Gelukkig haalt Marcel genoeg inspiratie uit zijn Delftse leven. "Ik woon midden in de stad. Vanuit mijn huis zie ik al veel. Maar ook tijdens het boodschappen doen of op de Markt gebeurt er van alles." Een simpel tripje naar de bakker of markt kan meteen stukje boek opleveren. "Bijvoorbeeld een verhaaltje over een dame die een broodje gezond wil bestellen bij de bakker, maar enorm twijfelt. Of een toerist die op de markt tot drie keer toe een ander pasje uit de portemonnee pakt, omdat het pinapparaat elke pas weigert. En dat ze dan na tien minuten proberen doodleuk cash uit haar portemonnee tovert."

Omdat er zoveel Delftse mensen figureren in het boek van Marcel, komt het wel eens voor dat mensen zichzelf herkennen in zijn boek. "Tijdens mijn wandelingen is de Diamanten Ring een van de plekken waar ik voorlees. De bakker herkende zichzelf laatst in een van mijn verhalen."

Ook een keer meelopen? Marcel geeft zijn wandelingen eens per maand. De eerstvolgende is op zondag 22 september. Start is om 15.00 uur bij boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven 16. De wandeling duurt ongeveer een uur en kost €2.50.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden