Logo delftsepost.nl


Marcel de Jong.
Marcel de Jong.
Out of the Box

Column Marcel de Jong: Een verkeerde brief geschreven

DELFT - Columnist Marcel de Jong roept collega-columnist Dick Stammes op sámen een brief te schrijven aan Delftse volksvertegenwoordigers. "Laten we tegen hen zeggen: luister naar de angst van mensen en bied een voor hen realistisch perspectief."

Deze week wordt Donald Trump beëdigd als president van de Verenigde Staten. Ook in Delft hoor ik geluiden dat met zijn inauguratie de Apocalyps aanstaande is. Mijn collega-columnist Dick Stammes heeft op de website van deze krant zelfs een open brief geschreven aan de nieuwe president – een spirituele brief, volgens Stammes. Volgens hem wil niet Trump president worden, maar zijn ego. En laat de mens nu meer zijn dan zijn ego, aldus Stammes. Hij vraagt Trump om mededogen en menselijke aanwezigheid. Bij nader lezen blijkt de spiritualiteit van Stammes eigenlijk vooral een vileine afwijzing van Trump te zijn – gelardeerd met een ondertoon van filosofische superioriteit. En juist met die toon laat Stammes zien waarom Trump zoveel aanhang heeft gekregen. Het is wel degelijk Trump die president wil zijn, Dick, net zoals miljoenen mensen blij zijn met zijn verkiezing. Hij is het namelijk die hun onzekerheid verwoordt en begrijpt waarom zij zich buiten spel voelen staan. Een gevoel dat sommige Delftenaren ook ervaren. Hoe noemde Clinton hen alweer? Deplorables. Zij bewees daarmee het dedain waarmee de bestuurders hen bezien. En zo verloor het establishment de verkiezingen.
En daarmee kom ik bij mijn tweede bezwaar tegen de brief. Hij is aan de verkeerde persoon gericht. Stammes had hem niet moeten schrijven aan Trump, maar aan de politici die met hun blinde geloof in de vrije markt van globalisering menen het universele gelijk aan hun zijde te hebben. Clinton dus, of Merkel, Asscher, Rutte, Pechtholt. De politici die de toekomst als wenkend perspectief zien en het heden en verleden afwijzen als achterhaald. Maar wat is die visie waard voor mensen die in het hier en nu hun baan verliezen, geen vast contract meer krijgen, hoge zorgpremies betalen en zien dat de buurtsupers plaatsmaken voor weer een shoarmatent. Ze hebben het gevoel dat alles hen wordt afgenomen. En als ze daar wat van zeggen worden ze racisten genoemd, of xenofoob, volksmensen die hun onderbuik laten spreken. Deplorables dus. Laten we samen een brief schrijven, Dick. Naar de politici die de zorgen van burgers afdoen als rechts-radicalisme. Naar onze Delftse volksvertegenwoordigers ook. Laten we tegen hen zeggen: luister naar de angst van mensen en bied een voor hen realistisch perspectief.

De brief aan Trump van Dick Stammes is hier terug te lezen:

http://www.delftsepost.nl/nieuws/algemeen/79098/column-dick-stammes-brief-aan-donald-trump-

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten