Fietsclub de Zwarte Kous.
Fietsclub de Zwarte Kous.
Sporter van de week

Sporters van de week: De mannen van de Zwarte Kous

DELFT - Ruim 10 jaar geleden wilde de vriendengroep van Erik van der Spek (42) uit Den Hoorn wat meer aan sport doen, ze besloten te gaan fietsen en noemden zich Fietsclub de Zwarte Kous. Jaren later zijn ze met 45 man, hebben ze de mooiste fietsen en gesponsorde shirts. Zo kan een hobby uit de hand lopen. Van der Spek: "Ons motto is: 'De Kous wacht niet'.

Van der Spek en zijn vrienden kwamen destijds wekelijks bij elkaar bij hem thuis en dronken gezamenlijk een biertje. "Het was gezellig, maar je wordt er niet fitter op natuurlijk, dus we bespraken wat voor sport we gezamenlijk konden doen en kwamen op fietsen uit", vertelt de wielrenner. "Dat is niet zo belastend voor de knieën en ook lekker buiten. Je kunt het tot op hoge leeftijd volhouden."

Het begon met zes man

Zo verzamelden zich elke zondagochtend om half tien bij Van der Spek thuis een man of zes, die gezamenlijk een rondje gingen fietsen. Onderweg hoorde daar wel een lekker bakkie met een appelgebakje bij. Van der Spek: "Het sociale gebeuren is ook belangrijk natuurlijk". Ze fietsten gewoon op hybride fietsen en droegen kleding die ze toevallig in de kast hadden. Al snel was het zo'n succes, dat er steeds meer mensen bij kwamen. De een nam een neef mee, de andere een buurman of een collega. Zo kan het hard gaan.

Koffie en appeltaart zijn gebleven

Soms kocht iemand een snellere fiets, wat anderen op een idee bracht, en na een tijdje fietste iedereen op een racefiets. Sommige leden hadden een eigen bedrijf en wilden wel shirts sponsoren. Zo ging de groep er steeds professioneler uitzien en werden ze steeds fanatieker. Ze gingen zelfs in twee groepen fietsen, een hele snelle groep en een iets langzamere. Maar het kopje koffie en appelgebakje onderweg is gebleven. Erik van der Spek: "Ik vind het belangrijk dat de groep zich netjes gedraagt, daar let ik wel op. Fietsers hebben soms niet zo'n goeie naam op dat gebied. Het maakt bijvoorbeeld verschil of je 'hé' roept om de aandacht te trekken of gewoon 'goeiemorgen' en ook even bedanken als mensen opzij gaan is prettig."

'Vrouwen zijn welkom hoor'

De groep gaat één keer per jaar een weekend weg, bijvoorbeeld naar Valkenburg. Op dag één fietsen er ze er naar toe en de volgende dag weer terug. Op 31 december hebben ze hun 'Algemene Ledenvergadering' in de Plaatselijke kroeg. "Daar wordt niks besproken, maar is wel gezellig", zegt Van der Spek. "De regels zijn heel eenvoudig, als je een shirt hebt ben je lid. Het zijn wel alleen mannen momenteel, maar vrouwen zijn zeker welkom hoor!"

Kent u iemand met een bijzonder verhaal die sporter van de week moet worden? Stuur een email ovv. 'sporter' naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden