Haagse hof spreekt naaktlopers Delftse Hout vrij

DELFT - De nudisten die werden vervolgd voor naaktrecreatie in 2013 in de Delftse Hout zijn vrijgesproken. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag (woensdag 18 januari) beslist.

Een eerdere vrijspraak door het Haagse hof was door de Hoge Raad vernietigd, waarna het hof een nieuwe beslissing moest geven. Ook nu komt het hof tot een vrijspraak. De naaktrecreatie vond plaats op een deel van een ligweide, dat in het verleden specifiek was aangewezen als plek voor naaktrecreatie. Het hof heeft geoordeeld dat deze plek, hoewel nu niet meer officieel daarvoor aangewezen, medio 2013 niet kon worden aangemerkt als een voor naaktrecreatie ongeschikte plaats.

De gemeente Delft begon in 2013 met het bekeuren van naaktrecreanten in Delftse Hout. Ze had eerder het gebied, dat al dertig jaar bekend staat naaktstrand, als ongeschikt voor naaktrecreatie aangewezen. De nudisten maakten hiertegen bezwaar en de zaak kwam voor de rechter. Die oordeelde dat de rechter in dat naaktrecreëren in Delftse Hout ongepast zou zijn als er meer dan 150 geklede recreanten aanwezig waren.

Een aspect dat volgens het hof meespeelt bij de beoordeling is de vraag of de mensen die de bewuste plas in de Delftse Hout willen bezoeken als het ware gedwongen worden om zich vlakbij de naaktrecreanten te bevinden, hetgeen als maatschappelijk onaanvaardbaar zou kunnen worden gezien. Dat is naar het oordeel van het hof niet het geval. Het gaat om een uitgestrekt terrein waarbij het, ook als het druk is, niet noodzakelijk is om zich te bevinden vlakbij de plek die in het verleden als geschikte plaats voor naaktrecreatie is aangewezen en die voor dat doel (ook nadien) is gebruikt. Aangenomen kan worden dat velen die ervoor kiezen om zich wel te bevinden vlakbij deze plek, zich niet storen aan het daar mogelijk aanwezige naakt. Het dossier bevat geen aanwijzingen voor het bestaan van veel klachten daarover.

Meer berichten