Nelleke Flipse, vice-voorzitter van de RPV Delft (fotograaf Annemarie Oorthuizen)
Nelleke Flipse, vice-voorzitter van de RPV Delft (fotograaf Annemarie Oorthuizen) (Foto: Nelleke Flipse, vice-voorzitter van de RPV Delft (fotograaf Annemarie Oorthuizen))

Reumapatiëntenvereniging regio Delft

Door: Annemarie Oorthuizen

Bijna 35 jarig jubileum

Over 2 jaar bestaat de Reumapatiëntenvereniging regio Delft (RPV Delft) maar liefst 35 jaar. "De vereniging is een plek waar je zonder veroordeling en beoordeling terecht kunt", aldus vice-voorzitter Nelleke Flipse. Komende tijd zullen ze echter op zoek moeten naar een manier om de toekomst van de vereniging veilig te stellen.

Delft - Met een start in 1986 is er inmiddels veel veranderd door de jaren heen. Zowel op het gebied van de aandoening reuma, als voor de vereniging. Vice-voorzitter Nelleke Flipse is al ruim 12 jaar betrokken. Eerst als gewoon lid en later als bestuurslid. "We organiseren maandelijkse koffie avonden. Hier kunnen mensen contact leggen met lotgenoten en terecht voor meer informatie rondom reuma. Er wordt dan gehuild maar ook hard gelachen.", vertelt Flipse. "We hebben het echter niet alleen over reuma. We delen ook het gewone leven met elkaar, zoals de geboorte van een kleinkind of de vakantieplannen." Daarnaast biedt de RPV ook sportgroepen aan, onder begeleiding van een beweegtherapeut in het Sophia Revalidatie Centrum. "Hier komen veel van de leden op af", weet Flipse. "Ook reumaconsulenten en huisartsen wijzen hun patiënten met reuma op RPV Delft. Bewegen is namelijk goed, voor iedereen, maar ook zeker als je reuma hebt. Want rust roest. Ook zorgt het voor de aanmaak van geluksstoffen".

Dergelijke inzichten zijn door de jaren heen enorm veranderd, vertelt Flipse. "Vroeger was het advies bij reuma om te rusten. Soms lag je dan wel weken op je bed. Tegenwoordig zegt elke arts 'blijf bewegen'". Op medisch gebied gaat de vooruitgang snel. Maar voor de vereniging zijn er uitdagingen ontstaan. "Mensen zoeken tegenwoordig veel op via internet, kunnen sporten bij de sportschool en hebben het te druk voor vrijwilligerswerk. Een luisterend oor is echter onmisbaar. Ook willen we het belang van positief denken meegeven. Dit zijn zaken die je makkelijker terug vindt in persoonlijke contact dan online. Het bestuur denkt dan ook nu al na over de viering van hun 35 jarig jubileum!

De vereniging organiseert elke laatste donderdag van de maand - behalve in de zomermaanden - een koffie avond in woonzorgcentrum Lindenhof aan de Cort van de Lindenstraat 245. Elke keer is er een andere spreker. Leden en overige belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. Voor meer informatie en om lid te worden van de vereniging kijkt u op www.rpvdelft.nl. De vereniging is altijd op zoek naar nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. Met vragen kunt u mailen naar secretaris.rpvdelft@gmail.com.

Meer berichten