Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Red lokale journalistiek

Bespiegelingen door Marcel de Jong

De maatregelen die de gemeente Delft neemt, hebben veel invloed op uw dagelijks leven. U merkt dat iedere dag. Daarom is het belangrijk dat u de gemeente goed kunt controleren. De lokale journalistiek speelt hierbij een cruciale rol, denk daarbij aan Stadsradio Delft, Delft op Zondag, de Delftse Post, In de Buurt, AD Delft. Natuurlijk, u kunt altijd de website van de gemeente raadplegen. Maar uiteraard vertellen de communicatieprofessionals van de gemeente uitsluitend dat de plannen van het stadsbestuur geweldig zijn. Eigenlijk wel logisch. Een kaasboer schrijft in zijn reclamefolders natuurlijk ook niet dat zijn producten niet te pruimen zijn.

Maar wie gaat na of het gemeentelijk beleid nou werkelijk goed is voor de stad? De lokale journalistiek helpt u bij het beantwoorden van die vraag. Die onderzoeken en beschrijven de totstandkoming en gevolgen van de beleidsbesluiten. Dat geeft u een middel in handen om de lokale politiek goed te controleren. Maar de lokale media staan onder druk. Natuurlijk, de reclame-inkomsten lopen terug. Maar ook de gemeente neemt maatregelen die schadelijk zijn voor de lokale media. Zo heeft Delft de gemeentekrant weggehaald bij de Delftse Post, de meest gelezen krant in Delft. Bovendien willen sommige politieke partijen de ja/ja-sticker invoeren. Die betekent dat reclamedrukwerk en de veel gelezen huis-aan-huiskranten alleen nog bezorgd worden als iemand zo'n sticker op de deur heeft geplakt. Het is de mogelijke doodsteek voor de lokale journalistiek. Dat ontneemt mensen een belangrijk middel om de lokale politiek te controleren. Ja, de gemeente heeft onderzoek gedaan naar de toekomst van de lokale media. Het rapport is zelfs al maanden geleden verschenen. Toch is het nog steeds niet besproken in de gemeenteraad. Zeer verontrustend. Het is tijd voor actie. De politiek moet geen maatregelen nemen die de lokale media in gevaar brengen. De lokale journalistiek moet de handen ineenslaan. Want hoe minder democratische controle, hoe meer de gemeente vrij spel heeft. De bevolking heeft dan het nakijken.

Meer berichten