Musical over Willem van Oranje


Producent Rick Engelkes
Producent Rick Engelkes (Foto: )

Musical over Willem van Oranje

In nieuw theater langs A13

Door: Marcel de Jong

Delft kan vanaf 2021 genieten van een spektakelmusical over Willem van Oranje. In een nieuw theater, dat ook nog. De kaartverkoop start in maart volgend jaar.

Delft - Musicals gaan steeds vaker over historische gebeurtenissen die voor ons land van belang zijn geweest. Het immense succes van de musical Soldaat van Oranje bewijst de interesse van mensen in de geschiedenis van ons land. Een musical over de Vader des Vaderlands mag daarom niet ontbreken, vindt producent Rick Engelkes: "Willem van Oranje is één van de belangrijkste figuren uit onze geschiedenis. We willen zijn verhaal op zo'n eigentijdse, spectaculaire manier verbeelden dat het je inspireert en energie geeft. Een voorstelling die je meeneemt naar de tijd waarin iets heel belangrijks in beweging werd gezet; een strijd voor vrijheid van geloof, onafhankelijkheid en tolerantie. Thema's die vandaag de dag nog steeds actueel zijn." Samen met creatief ondernemer Pierre Karsten heeft hij initiatief genomen om de musical in Delft te laten plaatsvinden, de stad waar Willem van Oranje zo belangrijk is geweest en is gestorven.

Terug naar zestiende eeuw

De theatervoorstelling vertelt het verhaal van Willem van Oranje en neemt ons mee naar zijn tijd, zijn strijd en zijn opvattingen en idealen. De musical voert je mee terug naar de zestiende eeuw, de tijd waarin de Prins van Oranje in opstand kwam tegen de in zijn ogen onrechtvaardige overheersing van Nederland door Spanje.

Onafhankelijk Nederland

Op zijn initiatief namen de Nederlandse gewesten met het Plakkaat van Verlatinghe in 1581 afstand van de Spaanse Koning als hun heerser. In feite was het plakkaat de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. Willem van Oranje was daarmee de vrijheidsstrijder die de basis legde voor het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook internationaal is er veel bewondering voor deze onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. Hij inspireerde de opstellers van declaration of independence van de Verenigde Staten van Amerika. Amnesty International noemt het Plakkaat van Verlatinghe zelfs een baanbrekende verklaring van zelfbeschikking en de universele rechten van de mens. Willem van Oranje ontwikkelde zich daarna in het onafhankelijke Nederland tot een staatsman die wilde verbinden, die streed voor geloofsvrijheid en die de kiem legde voor een volk dat niet bestond uit onderdanen maar uit medeburgers.

Nieuw theater

De musical wordt gespeeld in een nieuw te bouwen pop-up-theater langs de A13, op Delft Campus Zuid, een gebied dat een zakelijke bestemming heeft. "Het zal een eigentijdse voorstelling zijn", vertelt van Engelkes. "Met vuur, water, paarden. Het publiek moet zich helemaal in de setting van de zestiende eeuw wanen en het verhaal volledig meebeleven. Het moet een spektakelstuk worden, zoals King Arthur, The Gladiator, Spartacus."
Het nieuwe theater biedt plek aan 1300 mensen. De investering van tien miljoen euro heeft Rick Engelkes via verschillende investeerders bij elkaar weten te krijgen. Om het theater mogelijk te maken, heeft de gemeente een tijdelijke ontheffing gegeven van het bestemmingsplan. Na afloop van de voorstellingen kan het theater in het kader van duurzaamheid naar een andere locatie worden herplaatst.

Gemeente blij met musical

Bas Vollebregt, wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Delft is blij met de musical en het nieuwe theater: "Een musical over Willem van Oranje in Delft is een geweldig goed idee. Het is uniek dat zijn verhaal, het verhaal van een Delfts icoon, hier wordt verteld. Ik verwacht dat de musical veel mensen naar onze Prinsenstad zal brengen. Delftse ondernemers sluiten aan met origineel aanbod in horeca en handel. Op deze manier kunnen veel Delftenaren profiteren van dit mooie initiatief." Marktonderzoek geeft hem gelijk. Vijfennegentig procent van de mensen binnen een straal van 65 kilometer om Delft zou graag naar een voorstelling over Willem van Oranje komen.'

Première in 2021

De voorstelling gaat op 7 maart 2021 in première. Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte schrijven het script. De kaartverkoop start in maart 2020. Wie de rollen vertolken wordt later bekend gemaakt. De bouw van het theater start in mei 2020. Op willemvanoranjemusical.nl kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden