Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Iedereen zal ons haten

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Een week geleden lagen er allemaal levende lijken op het Bastiaansplein. Ze waren omringd door borden en houten kruizen waarop leuzen het einde van de wereld aankondigden en vertelden dat vreedzaam demonstreren eindelijk eens voorbij moest zijn.

Deze levende lijken zijn lid van exctinction rebellion, een wereldwijde beweging voor klimaatrechtvaardigheid, zoals ze zichzelf noemen. Ogenschijnlijk zijn hun ideeën uiterst vriendelijk. Op hun website noemen ze zichzelf gewone mensen die actievoeren om de wereld beter door te kunnen geven aan de volgende generatie. In de overheid hebben ze weinig vertrouwen, want die doet niets om de ecologische crisis het hoofd te bieden.

Nu vraag ik me af of deze beweging inderdaad die goede afspiegeling van de bevolking is. Een woordvoerder noemde de actievoerders veelal hoogopgeleide mensen met een goede studie en prima baan. Laten we zeggen: timmermannen en tandartsassistenten zul je niet snel aantreffen tussen die levende lijken.

Zorgelijker vind ik de uitspraak van een exctinction rebellionist die hoopte dat 'iedereen ons zal haten'. De onwettige bezetting van een kruispunt in Amsterdam spreekt wat dat betreft boekdelen. Het totaal lamleggen van het openbaar leven lijkt hun streven te zijn. Nou vind ik dat iedereen het recht heeft om actie te voeren. Dat is één van de verworvenheden van onze democratie. En ook ik wil de aarde graag in goede conditie aan de volgende generatie overgeven. Maar de illegale acties en agressieve uitspraken van Exctinction Rebellion vind ik gevaarlijk. De AIVD noemt de club, samen met milieubewegingen als Meat the Victims, Earth Liberation Front en het Dieren Bevrijdingsfront, zelfs een mogelijk risico voor onze veiligheid. Al eerder constateerde de AIVD dat sommige leden van deze organisaties ondergronds heimelijke en gewelddadige acties ondernemen. Geweld, intimidatie, brandstichting, dat soort zaken. Het is daarom zaak om die bewegingen goed in de gaten te houden. Hoop op haat ondermijnt vreedzaam samenleven.

Meer berichten