Winanda in de vogelopvang
Winanda in de vogelopvang (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Wildopvang Delft dreigt te moeten sluiten

Door Iris Olsthoorn

Deze maand misschien nog

Het zijn spannende tijden bij Wildopvang Delft. Op 30 november is de dierenopvang gedwongen om te sluiten. De Wildopvang heeft vanaf dat moment geen stuiver meer over om de dieren te verzorgen of de drie personeelsleden te betalen. Tenzij er snel iets gebeurt, moeten de opgevangen diertjes verhuizen en gaat de opvang aan de rand van de Delftse Hout voorgoed dicht.

Delft - Wildopvang Delft zorgt al veertig jaar voor wilde diertjes in nood. Jaarlijks komen er zo'n 3000 gewonde vogels, eenden, zwanen, egels, vleermuizen, hazen en zelfs vosjes binnen. Ongeveer 33% van de dieren in de opvang zijn uit Delft afkomstig. Omdat dit de enige wildopvang in de regio is, zijn ook dieren uit alle omliggende gemeentes hier welkom. De Wildopvang lapt ze op en zet ze terug in het wild. In de vogel- en wildopvang werken een aantal vaste krachten en een heleboel vrijwilligers. "De dieren komen hier vaak hongerig en dorstig binnen, dus ze hebben de hele dag door verzorging nodig", vertelde oprichtster Winanda ons eerder in een interview op Indebuurt.nl/delft.

Meer dieren, meer eisen

Maar aan het eind van deze maand wordt er misschien wel geen enkel dier meer gevoerd of verzorgd in de opvang. De opvang is afhankelijk van giften en fondsen. "Helaas lopen die inkomsten de laatste jaren steeds meer terug. De kosten stijgen daarentegen, omdat er meer dieren binnen komen en er strengere eisen worden gesteld aan de medische zorg voor deze dieren", vertelt een medewerker van de opvang. De slechte financiële situatie is niet nieuw. Vorig jaar gaf de opvang ook al aan erg krap te zitten. Een sluiting zou slecht nieuws zijn voor de dieren: de dichtstbijzijnde wildopvang in Nederland is namelijk 100 kilometer verderop.

Subsidie krijgen is moeilijk

Het zou voor Wildopvang Delft een stuk makkelijker zijn met subsidie van de gemeentes waaruit ze dieren opvangt. Maar helaas is dat niet zo makkelijk: "Voor katten en honden zijn er ook vanuit gemeentes allerlei subsidiepotjes inzetbaar voor asielen en opvangcentra. Voor dieren in het wild is er vanuit de Wet op Natuurbescherming geregeld dat er een zorgplicht is. Alleen staat daar niet in beschreven wie daarvoor moet betalen." En dus is subsidie krijgen van de gemeente een ingewikkeld en politiek gedoe, zegt een medewerker.

Gemeente gaat in gesprek

De gemeente zegt op de hoogte te zijn van de nijpende situatie van de vogel- en wildopvang. Volgens de woordvoerder is het niet zo dat de gemeente helemaal niets doet voor dieren in nood. "In de wet is geregeld dat de gemeente zorg moet dragen voor het opvangen van honden en katten. De gemeente Delft heeft daarom voor deze dieren een afspraak met een asiel in de regio. Verder heeft de gemeente Delft een afspraak met de dierenambulance, die gevonden dieren ophaalt en wegbrengt naar geschikte locaties. Eén van die locaties is de vogel- en wildopvang in Delft", vertelt gemeentewoordvoerder Jan Langstraat.

De gemeente heeft inmiddels contact gehad met de vogel- en wildopvang. "In het verleden heeft de gemeente Delft de vogelopvang ondersteund bij het opzetten van crowdfunding en het vinden van sponsoren. We kijken binnenkort samen met Wildopvang Delft naar welke mogelijkheden er zijn om ze te kunnen ondersteunen. In welke vorm is op dit moment nog niet duidelijk."

De opvang geeft niet op

Ondanks de onzekere situatie, geeft de opvang nog niet op. "We gaan binnenkort ook weer rond de tafel met de gemeente Pijnacker-Nootdorp", zegt een medewerker. Ook raadslid in Pijnacker-Nootdorp voor de partij voor de dieren liet via twitter weten vragen in de gemeenteraad te zullen stellen. "Verder hebben verschillende mensen zich gemeld die inzamelacties voor ons op willen zetten. Bijvoorbeeld door statiegeld-bonnen in te zamelen bij de supermarkt, of een sponsorloop te organiseren op school." De Wildopvang juicht dit soort initiatieven hartelijk toe, want alle kleine beetjes helpen. Dus mocht je zelf een leuk idee hebben, kun je contact met ze opnemen. Zie: www.wildopvangdelft.nl. Hier kun je ook direct doneren.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten