V.l.n.r.: Ron Leenheer, Mieke Timmerman, Marlies Steur, Harald, en Ina Gebuijs. (Foto: Annemarie Oorthuizen)
V.l.n.r.: Ron Leenheer, Mieke Timmerman, Marlies Steur, Harald, en Ina Gebuijs. (Foto: Annemarie Oorthuizen) (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Humanitas Delft gaat de Markt op

Door: Annemarie Oorthuizen

Een Kennismaking met Humanitas Delft

Omringd door kaas, brood en vis stonden vijf medewerkers van Humanitas Delft afgelopen donderdag met een kraam op de Markt. Zij spraken met voorbijgangers over de diensten die zij aanbieden op het gebied van administratie, eenzaamheid, opvoeding en verlies. Ondanks dat ze volgend jaar al 75 jaar bestaan, is lang niet iedereen bekend met Humanitas.

Delft - Vlak na de tweede wereldoorlog werd Humanitas Delft opgericht. Toentertijd hielpen ze de gezinnen waar familieleden waren weggevallen en die in armoede leefden. "De geboden hulp richtte zich toen op gezinsondersteuning, thuisadministratie en rouw en verlies", vertelt Marlies Steur, coördinator thuisadministratie. Dit zijn vandaag de dag nog steeds de gebieden waar de vrijwilligers en medewerkers van Humanitas zich op richten. In de loop van de tijd zijn er diensten op het gebied van eenzaamheid en huisbezoek bij gekomen. Bij Humanitas Delft vinden ze het belangrijk dat mensen op eigen kracht hun situatie weten te veranderen. Mensen die bij hen aankloppen voor een steuntje in de rug noemen ze daarom ook 'deelnemers'. "Op het vlak van thuisadministratie bijvoorbeeld, ondersteunen we deelnemers gedurende een jaar. We hebben een goed ontwikkeld hulpprogramma. Maar het is de deelnemer die bepaalt en het tempo aangeeft. Zo kan diegene na een jaar weer op eigen kracht verder. Mocht dat niet zo zijn, dan kunnen we doorverwijzen naar andere instanties." Dezelfde werkwijze geldt ook op de andere vlakken waar Humanitas hulp biedt. "Om op eigen kracht verder te kunnen is het echter van belang om op tijd aan de bel te trekken. Daarom is het zo belangrijk dat mensen Humanitas leren kennen en staan we hier op de markt", aldus Steur. "De meeste mensen die ik spreek kennen Humanitas wel, maar weten toch niet goed welke hulp we bieden", aldus Ina Gebuijs, coördinator gezinsondersteuning. "Ik sprak een moeder die interesse had om vrijwilliger te worden en een man die na ons gesprek besefte dat hij iemand kende die onze hulp kon gebruiken. "Een dag op de markt maakt ons meer zichtbaar", aldus Steur.

Humanitas Delft

Humanitas Delft is een vrijwilligersvereniging. Ze bieden ondersteuning op het gebied van gezin & opvoeding (Home-Start), thuisadministratie, rouw en verlies, moedergroepen, ouderensoos, de telefooncirkel en thuisbezoek aan ouderen en psychiatrie. Kun je een steuntje in de rug gebruiken of wil je je aanmelden als vrijwilliger dan kun je kijken op www.humanitasdelft.nl. Of stuur een bericht aan info@humanitasdelft.nl. In 2020 vieren ze hun 75 jarig bestaan op 5 mei, samen met Stichting 5 mei die dan ook 75 jaar bestaat.

Meer berichten