Luca (links) met zijn eerste met riem en zijn trainer Raymon Bonte (privé-foto).
Luca (links) met zijn eerste met riem en zijn trainer Raymon Bonte (privé-foto). (Foto: )
Sporter van de week

Luca Poot (15) is kickbokskampioen

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Het zal je maar gebeuren, je doet mee aan je eerste serieuze wedstrijd en verovert gelijk de Nederlandse titel als jeugdkickbokser onder de 60 kg. Dat overkwam de vijftienjarige Luca Poot op zaterdag 28 september.

Delft - Luca maakt deel uit van team Bonte in Delft, waar meer succesvolle kickboksers vandaan kamen waaronder natuurlijk trainer Raymon Bonte zelf. Die was een tijd geleden ook al eens onze sporter van de week en staat op zijn 41e nog steeds aan de top.

Eerst voetbal

Zoals veel jongens begon Luca met voetballen, wat hij niet onverdienstelijk deed als keeper in de selectie. In het middelpunt van de Badr/Rico hype kwam het kickboksen ter sprake. "Maar moet ik dan van voetballen af?" vroeg Luca zich af.

Gelukkig hoefde dat niet, want voor een de eerste jaren was het prima te combineren, omdat Luca het kickboksen bij één keer per week hield. Na de overgang van de D naar de C bij de voetbal kwam Luca niet in zijn favoriete team, waarna hij besloot zich volledig op het kickbocksen te concentreren. Hij ging toen wel zo'n twee à drie keer per week trainen.

Eerste wedstrijd

Luca: "Op een gegeven moment stelde mijn trainer voor om eens een wedstrijd te gaan doen en dat wilde ik wel." Zijn eerste wedstrijd, een demo-wedstrijd, was al binnen 30 seconden beslist en iedereen was enthousiast. Hierna was het wachten op zijn eerste echte partij, deze zou eigenlijk op 7 juli plaats vinden, maar de tegenstander belde een dag van tevoren af in verband met ziekte. "Dat was heel jammer, nu moest ik weer afwachten", vertelt Luca.

Serieus voorbereiden

Gelukkig kwam er al snel een nieuwe gelegenheid op 28 september bij Bosksschool Houwaart voor de IKFC (International Kids Fighting Championships) titel. Luca ging er vol voor. Hij zei een geplande vakantie af, ging heel veel trainen, waaronder veel hardlopen, op tijd naar bed en mocht wekenlang geen patatjes, want het is natuurlijk essentieel om bij het wegen net onder die 60 kg te blijven.

Moeder Nicole doet nog wel een bekentenis: "Na het wegen zijn we gelijk naar de Mac gereden", lacht ze. Nu na de wedstrijd heeft Luca even een weekje rust op aandringen van zijn ouders, al valt dat voor Luca niet mee: "Ik wil weer lekker sporten, gelijk weer door". De wedstrijd bestond uit vijf keer één minuut vechten, kort maar heftig. Kickboksen is een fysiek zware sport.

Teamspirit

Luca kijkt al weer uit naar zijn volgende gevecht, wanneer dat is weet hij nog niet: "Dat beslist de trainer, maar op drie november gaan we wel bij Raymon kijken. Dat is het leuke van Team Bonte, we moedigen elkaar allemaal aan, we zijn echt een team. Daarom heet het dus ook 'Team' Bonte."

Heeft u tips voor Sporter van de Week, mail dan de redactie via redactie.dp@dpgmedia.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten