Dirk is één van de 8 buurtsportcoaches (foto: Indebuurt.nl/delft).
Dirk is één van de 8 buurtsportcoaches (foto: Indebuurt.nl/delft). (Foto: )
Delftenaar van de week

Dirk is buurtsportcoach in Delft

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Een lekker potje sporten is voor de meeste mensen heel normaal. Maar wat nu als je om wat voor reden dan ook, niet zo makkelijk mee komt met de rest? Voor die mensen zijn er in Delft Buurtsportcoaches. Een van hen is Dirk Wils, een echte sportfanaat: "Ik sport met allerlei mensen, van daklozen tot migranten en van ouderen tot kinderen met een beperking."

Delft - Sinds een aantal jaar zijn er in Delft acht buurtsportcoaches actief. Vanuit Haaglanden Beweegt en de overkoepelende organisatie Delft Voor Elkaar worden zij gekoppeld aan mensen voor wie sport niet vanzelfsprekend is. De coaches geven zelf lessen en coördineren een heleboel: "We zijn bijvoorbeeld verbonden aan het jeugdsportfonds, waarbij we zorgen dat kinderen van ouders met een uitkering toch kunnen sporten bij een vereniging. Maar we zorgen ook dat cliënten van Perspektief, statushouders of migranten, of mensen in verzorgingstehuizen aan het bewegen gaan."

Werk en hobby

Voor Dirk is sport zowel zijn werk als zijn hobby. Na een studie Sport en Bewegen belandde hij een jaartje op een basisschool in Rotterdam. Dit was heel leuk, maar als snel kwam hij erachter dat hij meer afwisseling wilde in zijn werk. Toch geeft hij als Buurtsportcoach ook nog een aantal lessen in de week: "Maar hier is geen dag hetzelfde, ik kom op ontzettend veel plekken en ontmoet heel veel leuke mensen."

En zoals je misschien verwacht van een sport'leraar', is stilzitten niets voor Dirk. "Niet iets met sport doen is voor mij geen optie. Ik heb zelf bijvoorbeeld twaalf jaar bij Heren 1 van Ring Pass Delft gehockeyd en nu ben ik samen met Mark van Lambaart al voor het tweede jaar op rij trainer/coach van dit team dat uitkomt in de Overgangsklasse. De drie jaar daarvoor heb ik ook dames 1 van DSHC gecoacht en getraind.

Sport als sociale factor

Volgens Dirk gaat het de meeste oudere sporters nog niet eens om het bewegen, maar meer om de sociale contacten. "Sport is een echte verbinder. Tijdens 'Welzijn op Recept Beweegt' komen mensen samen voor wie reguliere sport door bijvoorbeeld ziekte geen optie is. We komen elke week samen in Sportschool Queens. Iedere deelnemer sport op zijn of haar niveau: sommigen sporten hard, anderen vinden het samenkomen belangrijker."

Jong geleerd = oud gedaan

Een ander verhaal is het bij de jonge sporters. "Kinderen die leren sporten, blijven op latere leeftijd waarschijnlijk ook met sport bezig. Dat zorgt voor gezonde mensen die fit ouder worden en een fijner leven." En dat geldt voor alle soorten en maten kinderen: "Een van de successen die we met de buurtsportcoaches hebben geboekt zijn de clinics in het speciaal onderwijs. Het programma heet (On)beperkt Sporten en richt zich op kinderen met een beperking. Ik verzorg extra beweegmomenten op de Herman Broerenschool, Maurice Maeterlinckschool en het Laurentius Praktijkschool. Verder zijn we als buurtsportcoaches een schakel tussen de ouders en kinderen en de Delftse sportverenigingen."

Toekomst

In Delft ging het jarenlang niet echt soepel met het sportbeleid vanuit de gemeente. Maar Dirk ziet daar langzaam verandering in komen: "Mijn gevoel zegt dat het de goede kant op gaat. De gemeente focust meer op de verenigingen. Dat is belangrijk, want die draaien vaak volledig op vrijwilligers. Op dit moment is er nog veel te veel versnippering in Delft, verenigingen moeten meer samenwerken. Als dat lukt, denk ik dat Delft straks een veel fijner sportklimaat heeft."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten