Een trotse Chris van de Veerdonk (foto: privé-bezit).
Een trotse Chris van de Veerdonk (foto: privé-bezit). (Foto: )
Sporter van de week

Chris is Europees kampioen Taekwon-Do

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Het is Chris van de Veerdonk (18) gelukt. Vorige week werd hij Europees kampioen op het onderdeel tul in het ITF Taekwon-Do (onder 19) in Sarajevo. Hij is de eerste Nederlandse man die dit voor elkaar heeft gekregen, een historische titel.

Delft - Maandagavond vloog de kersverse kampioen moe maar voldaan terug vanuit Bosnië samen met zijn vader. Op Schiphol stond er een heus welkomstcomité op hem te wachten. "Mijn moeder, zusje, vriendin, aardig wat mensen van de sportschool en natuurlijk mijn trainster Graziella Idili waren er. Dat was echt geweldig, een mooie afsluiting van een mooie week," vertelt Chris die op dinsdag gewoon weer naar school gaat en op woensdag al weer zijn eerste training gaat doen.

School en sport

"Ik doe de MBO hotelschool in Den Haag," vertelt hij: "Ik krijg echt alle medewerking van ze, zolang mijn cijfers goed zijn is er geen enkel probleem als ik verzuim, daar ben ik heel blij mee." De voorbereiding voor zo'n groot toernooi is best intensief, Chris trainde zo'n vijf tot zeven keer per week en moest ook nog eens goed op zijn eten letten om onder de 68 kilo te blijven. "Morgen ga ik nu eerst eens even lekker eten," verzucht hij dan ook als we hem op maandagavond kort na zijn landing spreken.

Vijf jaar

Dit toernooi was overigens bij lange na niet de eerste wedstrijd van Chris, hij taekwondoot al 13 jaar. De snelle rekenaar weet nu dat hij dus al op zijn vijfde begon. "Dat klopt inderdaad," lacht Chris: "Dat kwam door mijn overbuurmeisje, zij deed deze sport en ik ging een keertje mee en ben dus nooit meer gestopt. Ik ben ook al gelijk wedstrijden gaan doen."

Prijzenkast

De sportman heeft dan inmiddels ook al alle toernooien in Nederland (nationaal en internationaal) op zijn naam geschreven en al eerder brons en zilver gewonnen op EK's op andere onderdelen. Het onderdeel tul waarvoor hij nu Europees kampioen is, is het onderdeel waarbij het de bedoeling is dat je de bewegingen zo perfect mogelijk uitvoert. Er is dus geen tegenstander waar je tegen 'vecht'. De jury geeft hiervoor punten en werkt met een knock-out systeem, waarbij steeds twee deelnemers tegelijk aan de bak moeten waarbij er één de beste is. Uiteindelijk blijft de winnaar over. Het zilver ging naar Noorwegen.

Kampioenstrainer

Chris traint bij Taekwon-Do Academy Graziella Idili in Delft, die natuurlijk ontzettende trots is. Extra leuk is dat zij zelf in 2005 de eerste Nederlandse vrouw was die wereldkampioen werd op dit onderdeel. "Dit is echt een uitzonderlijke prestatie", laat zij weten.

Senioren

Dit was het laatste jaar voor Chris bij de junioren. Je mag daaraan mee doen tot en met het jaar waarin je 18 wordt. Het volgende toernooi zal dus bij de senioren zijn. Zowel hij als zijn trainer zien dit met vertrouwen tegemoet. De Delftse Post houdt het in de gaten!

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten