Bernhard Welle, Stephanie Scholtes en Daan Dutilh (vlnr) in de bibliotheek van het Delftsch Studenten Corps voor het bord met de namen van gevallenen. (foto: Annemarie de Vries)
Bernhard Welle, Stephanie Scholtes en Daan Dutilh (vlnr) in de bibliotheek van het Delftsch Studenten Corps voor het bord met de namen van gevallenen. (foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)

Bernhard Welle zoekt naar nabestaanden studentenverzet

Door: Annemarie de Vries

Dat professoren en studenten in Delft tijdens de tweede oorlog flink in verzet kwamen tegen de Duitse bezetter is algemeen bekend. Maar liefst 175 studenten en acht professoren kwamen helaas om als gevolg van hun strijd. Straatnamen als de Van Hasseltweg, de Mekelweg en de Schoemakerstraat herinneren hier nog dagelijks aan.

Delft - 'Maar hoe ging het daarna met hun nabestaanden?', dat is wat Bernhard Welle zich afvraagt. 'Wat werd er verteld aan volgende generaties? Worden hun namen nog genoemd?'. De Nederlander Bernhard Welle woont al sinds de jaren '80 in Duitsland. Als dienstplichtige was hij daar gelegerd en de liefde hield hem daar. "Ik woon dichtbij Bergen-Belsen", vertelt hij: "het concentratie-kamp waar onder ander Anne Frank omkwam, misschien dat ik daarom zoveel met dit onderwerp bezig ben. Ik vraag me dan af hoe het leven was voor hen die achterbleven."

Enige tijd geleden stuitte Welle op het boek 'Gedenkboek van het verzet der Delftsche studenten en docenten gedurende de jaren 1940-1945'. "Daar wilde ik wat mee, dit gaat over de mensen zelf, wat zij hebben gedaan, maar wat gebeurde daarna? Hoe is het als je vader, broer of zoon een verzetsheld is maar je bent hem wel kwijt? En wordt het verhaal van generatie op generatie doorgegeven? Mijn idee is een deel van de nabestaanden te spreken te krijgen, hun verhaal aan het boek toe te voegen en zo een nieuw boek uit te geven. Het zou mooi zijn als het in 2020, het jaar van 75 jaar bevrijding zou kunnen verschijnen."

Als eerste heeft Welle contact gelegd met het Delftsch Studenten Corps. Immers maar liefst 84 van hun destijds 545 leden kwamen om. Bestuursleden Daan Dutilh (secretaris) en Stephanie Scholtes (externe contacten en archief) zijn enthousiast en willen graag helpen. "Maar wij zijn natuurlijk niet de enige studentenvereniging die betrokken was", meent Dutilh: "Wij hadden veel leden, dus veel overledenen, maar alle verenigingen die toen al bestonden waren actief." Scholtes: "Ik houd van geschiedenis, dus ik vind het leuk om te helpen. Binnenkort komen we met de archiefcommissie bij elkaar en dan gaan we het ook over de oorlog hebben, misschien gaan we komend jaar hierover een tentoonstelling organiseren. En we gaan oproepen doen onder onze leden en oudleden. Sommige leden zijn al van generatie op generatie lid van het corps, dus wie weet."

Contact opnemen

Bent u of kent u een nabestaande van één van de Delftse verzetstrijders die gelieerd waren aan de TU Delft, dan kunt u een mail sturen naar redactie.dp@dpgmedia.nl. Ook besturen van verenigingen die nog niet benaderd zijn worden opgeroepen zich te melden.

Meer berichten