Klaar voor vertrek op dag 4
Klaar voor vertrek op dag 4 (Foto: Jorrit Lousberg)

Vattenfall Solar Team pakt koppositie Bridgestone World Solar Challenge

Port Augusta, Australië - Snoeiharde wind is de bepalende factor geweest tijdens de vierde racedag. Even na de start raakte koploper Solar Team Twente van de weg en moest de koppositie afstaan aan het Vattenfall Solar Team. De coureur van Twente bleef gelukkig ongedeerd, maar hun zonnewagen bleek zwaar beschadigd. Niet alleen het team van Twente raakte van de weg. Ook het Japanse Kogakuin University Solar Team en het Duitse Team Sonnewagen Aachen moesten de strijd opgeven. Een situatie die nog nooit eerder is voorgekomen tijdens de Challenge.

Met windsnelheden van soms wel zeventig kilometer per uur was het flink aanpoten voor de coureurs van de verschillende teams. De zonneauto's zijn immers lichtgewicht ontworpen om hoge snelheden te kunnen bereiken in de outback van Australië. Tim van Leeuwen, coureur: "Ik moest de hele tijd tegensturen. Onze auto NunaX is naast lichtgewicht (131,5 kilo, red,) ook nog eens zo ontworpen dat ze kan 'zeilen op de wind'. Dat pakte vandaag heel goed uit."

Spannende race, dramatisch plot
Gisteren nog maakte het Vattenfall Solar Team een flinke opmars door het gat met koploper Solar Team Twente dicht te rijden. Van de oorspronkelijke 21 minuten afstand bleven er nog maar twee minuten over. Het team keek vanochtend bij de start dan ook uit naar het duel met Twente, maar dat werd een anticlimax. Maud Diepeveen, teamleider: "De weersomstandigheden van vandaag leken gisteren nog erg in ons voordeel. Bovendien waren we Twente op een neuslengte genaderd. Je hoopt op een mooie strijd, op een fantastische inhaalmanoeuvre. Dan is het jammer dat de tweestrijd op deze manier eindigt. Maar laten we vooral niet vergeten hoe zuur het is voor de Twentenaren."

Belgen naderen
Inmiddels is het speelveld drastisch gewijzigd. Het is nu het Belgische Agoria Solar Team die het probeert het Vattenfall Solar Team moeilijk te maken. Tom Salden, coureur: "De Belgen reden full speed vandaag. Daarmee konden ze ons tot op zevenenhalve minuut naderen. Het belooft daarom morgen weer heel spannend te worden."
 

Meer berichten