Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619), vormgever van de Republiek

Lezing door Jan Niessen

Delft - Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat staatsman Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd. Socioloog Jan Niessen schreef een rijk geïllustreerd boek over deze grote staatsman. In een lezing gaat hij in op de betekenis van Van Oldenbarnevelt voor de vorming van de Nederlandse staat. Hij laat zien dat Oldenbarnevelts Delftse jaren beslissend waren voor zijn bestuurlijke carrière.

Johan van Oldenbarnevelt trad na de moord op Willem van Oranje uit diens schaduw en werd de machtigste man van de opstandige Nederlandse gewesten. Van Oldenbarnevelt werd leider van de opstand tegen koning Philips II en wist de opstandige gewesten bijeen te houden. Hij werd tijdens zijn leven en nog lang erna zowel bewonderd als verguisd.

De markante staatsman leefde in een turbulente tijd. Ons ministaatje ontworstelde zich aan de almachtig lijkende Habsburgers en ontwikkelde zich tot een zeevarende republiek die handelsondernemingen stichtte met tentakels die reikten tot in de verre uithoeken van de wereld. Johan van Oldenbarnevelt was niet alleen getuige van deze veranderingen, maar gaf er ook vorm aan. Hij stond aan de wieg van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en zette Nederland internationaal op de kaart. Hij maakte daarbij vele vijanden - wat hem noodlottig werd.

De lezingenavond vindt plaats op donderdag 24 oktober in Het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4. Aanvang 20:00 uur. De toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen € 5.

De spreker

Jan Niessen (Vianen 1951) is socioloog en studeerde en promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkte jaren als onafhankelijk onderzoeker in Brussel. Na zijn pensionering ging hij in Amersfoort wonen en werd daar stadsgids. Tijdens zijn rondleidingen door de stad bleek dat veel mensen niet weten wie Van Oldenbarnevelt was en dat bracht hem ertoe een boek over deze staatsman te schrijven en dat te laten verschijnen in 2019, vierhonderd jaar nadat Van Oldenbarnevelt werd onthoofd.

Meer berichten