Tom in de cockpit (Foto: Jorrit Lousberg).
Tom in de cockpit (Foto: Jorrit Lousberg). (Foto: Jorrit Lousberg)
Sporter van de week

Tom Salden was coureur van de NunaX

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

De Delftse Post sprak vrijdag, een dag na de onfortuinlijke brand die de NunaX van het Vattenfall Solar Team volledige verwoestte, met de jarige Tom Salden (24). "Naar omstandigheden gaat het wel weer goed," vertelt hij.

Adelaide - Hij zat zelf op het moment dat de NunaX vlam vatte niet achter het stuur maar in een volgauto. "We reden aan kop," vertelt hij, "We hadden nog twee minuten voorsprong op de Belgen, toen we hoorden dat de Nuna moest stoppen. Ik dacht 'misschien een lekke band' en berekende gelijk dat het dan nog haalbaar moest zijn om de voorsprong te behouden. Maar opeens zagen we de rookwolken. 'Het zal toch niet ...' gaat er dan door je heen, maar toen we dichterbij kwamen was het gelijk duidelijk. Tim was er toen gelukkig al uit en niemand raakte gewond, dat is het belangrijkste."

14 maanden

Maar liefst 14 maanden was het team vaak meer dan fulltime met hun zonne-auto bezig. Behalve met het besturen hield Tom zich in de voorbereiding bezig met het elektrische systeem. Eerst op kantoor en daarna in de werkplaats. "Ik heb zelf de zonnepanelen gesoldeerd. Toen de auto klaar was hebben we in Nederland al heel veel kilometers gereden, zeker 3000. En daarna in Australië zelf ook nog zeker 1500." De aankomst in Australië was voor Tom een bijzonder moment: "Dan zie je pas de andere teams en zie je allemaal dingen waar wij aan gedacht hebben bij de Nuna die misschien net het verschil kunnen maken. Dan voel je je echt heel erg trots." De teamleden die uiteindelijk als bestuurder worden gekozen zijn vooral de kleinere teamleden. "Vooral de beenlengte is belangrijk," legt Tom uit: "Je zit aardig dubbelgevouwen in de cockpit."

Finish

Dat het team besloot over de finish te lopen en toch de fontein in te gaan was eigenlijk gelijk duidelijk, vertelt Tom: "Normaal ga je natuurlijk met je zonne-auto over de finish. Dan is er groot feest met champagne en die fontein is echt een iconisch moment. We wilden daar toch samen als een sterk team staan en de mooie tijd die we gehad hebben waardig afsluiten. Ik ben echt elke dag blij met dit team geweest. We hebben zoveel plezier met elkaar beleefd, dat wilden we ook laten zien"

Studie

Tom heeft zijn bachelor elektrotechniek behaald aan de TU Delft en heeft daarna een tussenjaar genomen om mee te kunnen doen. In februari begint hij aan zijn master. Maar het was de studievertraging meer dan waard: "Ik heb echt zoveel geleerd in deze 14 maanden en we hadden zo'n goed team. Als we hier alles hebben opgeruimd en als de officiële ceremonie is geweest, ga ik lekker op reis met een paar teamgenoten door Australië en Nieuw Zeeland."

Positiviteit

Ondanks het nare einde van hun avontuur, heeft Tom zeker geen spijt: "Ik heb genoten van elk moment", laat hij weten: "als ik terug denk aan deze hele periode is het alleen maar positiviteit wat ik voel".

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten