Delft Fringe Productie Molten Gold van Merel Franx. (Foto: Sjoerd Derine)
Delft Fringe Productie Molten Gold van Merel Franx. (Foto: Sjoerd Derine) (Foto: Sjoerd Derine)

Delft Fringe Productie Molten Gold

Door: Annemarie Oorthuizen

Gouden Eeuw in de Sigarenfabriek

Vrijdag 18 oktober ging de allereerste Delft Fringe Festival Productie in première. Merel Franx maakte voor deze productie een dansvoorstelling, geïnspireerd door de Gouden Eeuw, het jaarthema van de Gemeente Delft. Dit leverde haar en de dansers na afloop van de première een staande ovatie op.

Delft - Het Delft Fringe Festival (DFF) programmeert elk jaar in juni ruim 400 voorstellingen in de binnenstad. Van dans tot kleinkunst en van toneel tot muziek. Kenmerkend zijn de verrassende locaties waar de voorstellingen plaatsvinden. Zoals huiskamers in monumentale panden, en verstopte binnentuinen, maar ook Royal Delft en Molen de Roos. DFF heeft als missie om jonge makers en aanstormend talent een podium te bieden. "Dit jaar hebben we een nieuwe tak van sport toegevoegd, namelijk een avondvullend programma in het najaar", vertelt directeur Roel Beeftink-Funcken. Op de open call, die het DFF eerder dit jaar uitzette, kwamen 18 inzendingen binnen van makers die het zagen zitten om een voorstelling binnen het thema 'de Gouden Eeuw' te maken. Hieruit selecteerden ze dansmaker Merel Franx met de voorstelling 'Molten Gold': "De afgelopen vier maanden heb ik gewerkt aan Molten Gold. Het concept is uiteindelijk heel anders geworden dan bij de start. Het vertrekpunt is echter hetzelfde gebleven, namelijk het ongemak dat ik voel als witte danser om iets met het thema de Gouden Eeuw te doen". Deze tijdsperiode is niet alleen een bloeitijd voor de Westerse wereld maar ook een tijd van slavernij en onderdrukking. Franx merkt echter dat haar generatie strijdlustig is om verandering te brengen en te groeien naar een maatschappij waarin iedereen gelijk behandeld wordt. In Molten Gold zie je zes professionele dansers 50 minuten lang intens dansen in herhalende bewegingen, patronen en ritme's. Ze komen dichtbij het publiek, zweten en herhalen minutenlang dezelfde beweging waardoor je als kijker soms het ongemak letterlijk voelt. Patronen worden doorbroken en emoties breken door. Er wordt bewogen richting verandering en geëindigd in een wedstrijd waar je de winnaar niet van ziet.

Nog te zien
De dansvoorstelling Molten Gold is te zien in de Sigarenfabriek. Een verborgen locatie in de Delftse binnenstad. Het is te bereiken via een lange smalle steeg, verstopt achter de voordeur van de Brabantse Turfmarkt 75-a. Speeldata: 25, 26 en 27 oktober om 20.30 uur. Tickets zijn te koop vanaf €15,- via delftfringefestival.nl. Dansers: Jochem Eerdekens, Kevin Gumbs, Annemieke Mooij, Rosalina Renfurm, Rosalie Schilder, Sherise Strang.Componist: Jeske de Blauw. Artistieke coaching: Saskia Tilanus.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten