Daan Preuninger: "Voor mijn gevoel korfbal ik mijn hele laven al." (Foto: Nathalie Kruidenier/Korfbalfoto.nl)
Daan Preuninger: "Voor mijn gevoel korfbal ik mijn hele laven al." (Foto: Nathalie Kruidenier/Korfbalfoto.nl)
Sporter van de week

Sporter van de week Daan Preuninger: Hard werken voor carrière als beroeps

Delftenaar Daan Preuninger (20) zit korfbal in het bloed. Net als hij speelden zijn beide ouders in het eerste van Fortuna en in Oranje. "Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik begonnen ben met korfballen, voor mijn gevoel doe ik het al mijn hele leven."

Door Annemarie de Vries

DELFT - Eén van zijn trainers bij Fortuna 1 is zijn neef Joost. Een andere neef speelt inmiddels bij een andere vereniging, maar ook die heeft net als Daan in Oranje onder 21 gespeeld. Daan: "Vanwege mijn leeftijd is dit dus mijn laatste jaar bij onder 21, ik hoop heel erg dat ik daarna door mag naar het grote Oranje en van korfbal voorlopig mijn beroep kan maken."

Maar natuurlijk heeft de korfballer - zoals het een verstandig topsporter betaamt - meer ijzers in het vuur. Hij zit nu in het derde jaar van de HALO (HBO-opleiding voor gymleraar), waar hij een topsportstatus heeft. Hij heeft net zijn stage achter de rug bij CLD Delft. Daan: "Dat was erg leuk, lesgeven op een middelbare school heeft als voordeel dat de leerlingen fysiek al wat meer kunnen dan op de basisschool, zeker de bovenbouw. Ook is het leuk dat je met je collega's een aparte sectie vormt. Al je collega's houden van sport, dus je hebt altijd wat gemeen."

Partijtje met Oranje op Papendal

Elke maandag is hij de hele dag naar het topsportcentrum op Papendal voor trainingen met Oranje onder 21. De international vertelt: "We trainen ook vaak samen met het grote Oranje, onderlinge partijtjes bijvoorbeeld. Dat is heel leerzaam." Op dinsdag en donderdag traint hij met zijn team Fortuna 1. Daan: "Op donderdag hebben we een extra lange training, dan gaan we gezamenlijk eten tussendoor, dat is een beetje traditie en heel goed voor de sfeer." De wedstrijden zijn op zaterdag of zondag en soms door de week. Daarnaast gaat hij ook nog bij het tweede kijken.

Doordat hij de hele maandag afwezig is, is het soms wat schipperen met school en stage. Omdat hij een dag mist moet hij de andere vier dagen extra hard werken. De korfballer: "Ik ga er daardoor helaas wel een jaartje langer over doen, maar dat is ook prima natuurlijk."

'Toekijken is niks voor mij'

Afgelopen zaterdag was Daans eerste wedstrijd weer met het eerste van Fortuna tegen Top, die het team nipt verloor. Hij was twee wedstrijden geschorst in verband met zijn derde gele kaart. Daan: "Dat is niks voor mij hoor, dat toekijken. Een van de wedstrijden moesten we twee uur heen en twee uur terug rijden met de bus en dan mag je alleen kijken. Ik ben blij dat ik weer aan de slag mag."

Tip?

Kent u een sportieveling die de titel sporter van de week verdient? Laat het ons weten in een email aan redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden