De tram is niet weg te denken uit Delft en omgeving


De tram in het Kalverbos
De tram in het Kalverbos (Foto: )
terug in de tijd

De tram is niet weg te denken uit Delft en omgeving

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Door de vele veranderingen in het verkeer dachten veel mensen dat de tram verleden tijd was niets is minder waar.

Delft - Tramlijn 1 dateert uit 1887, het was eerst een stoomtram die over het Oude Delft reed, later in de jaren 1920, bijna 100 jaar geleden, werd de lijn verlegd naar het huidige traject over de Westvest / Phoenixstraat. De tram ging toen op elektriciteit rijden, bezorgde mensen waren bang dat de bovenleiding de schoonheid van de gracht zou aantasten. Er is zelfs een onzalig plan geweest om de Oude Delft te dempen en de tram over de bodem van de gracht laten rijden, dat is er gelukkig niet van gekomen.

De tram wordt veel gebruikt door Delftenaren om naar Den Haag te gaan om inkopen te doen in de warenhuizen, die waren, op Vroom en Dreesman na, niet in Delft. Maar je kon er ook, net als nu, mee naar Scheveningen, al moest je wel in Den Haag overstappen op de Turfmarkt, vlakbij het Spui, op lijn 8 of lijn 9. De tram was ook een favoriet voor Delftse voetballers die in Den Haag moesten spelen. We spraken af in het Kalverbos of op de Zuidwal om zo naar de velden te gaan. Ook mensen op de Brasserskade maakten gebruik van de tram om naar de stad te gaan, zeker vroeger toen lang niet iedereen een vervoermiddel had. Als je in de tram zat kwam er hooguit een dokter in zijn auto langs, of je zag de schillenboer met zijn paard en wagen. Ook de hondenkar, waar wij, als kinderen, kwaad om werden en de handwagen kwam je meer tegen dan een auto.

Het eindpunt van de tram lag op de Zuidwal, ter hoogte van de Rotterdampoortbrug, er was geen keerlus dus de bestuurder, die in die tijd wagenvoerder werd genoemd, haalde het stuur uit de stuurkolom, liep naar de andere kant en plaatste het stuur op zijn plaats. Op de Zuidwal zat hotel Bellevue, maar ook de koffietent van Breedveld, die later werd overgenomen door Lex Lander, het trampersoneel gingen er altijd een bakkie doen, zelf kwam ik er ook. Nog niet zo lang geleden is de Tram doorgetrokken naar het Tanthof, er is zelfs gedacht aan doortrekken naar Schiedam, je weet het nooit!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden