Iris den Hartog.
Iris den Hartog.
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Iris den Hartog filmt misstanden in San Francisco

Delftenaar Iris den Hartog is bijna klaar met haar studies Antropologie en Criminologie en verruilt haar geliefde Delft tijdelijk voor San Francisco. Ze gaat er een film maken. Ze vertelt over de verschillen tussen haar lievelingssteden: "San Francisco is tegelijkertijd gruwelijk en geweldig."

DELFT - "Ik ging voor het eerst in 2014 naar San Francisco, om er een half jaar te studeren. Hoewel ik Delft juist fijn vind om zijn kleine omvang, werd ik meteen verliefd op deze megastad", vertelt Iris. "Maar naarmate je je verdiept in de stad, merk je dat je er een tweedeling is. Aan de ene kant heb je de liberale en artistieke working class die er al vanaf de jaren zestig woont, aan de andere kant de tech workers, die er zijn komen wonen voor bedrijven als Apple en Twitter." Iris studeert af op deze maatschappelijke botsing in San Francisco en werd door een Amerikaanse filmmaker uitgenodigd haar kennis in te zetten voor een film. "De film die we gaan maken gaat over de huizenproblematiek. Het wordt een fictieve film, maar wel gebaseerd op de waarheid." Voor haar afstudeerscriptie liep Iris vorig jaar stage bij 'The Housing Clinic', waar zij mensen hielp met hun strijd tegen oneerlijke uitzetting: "De huurbazen proberen van alles om mensen uit hun woning te krijgen, die daar veel minder bescherming hebben dan in Nederland." De situatie is schrijnend: "Ik heb nog nooit ergens zulke grote tentenkampen gezien." Iris vind het belangrijk dat de film gemaakt wordt. "In Delft zien we deze problematiek niet, zeker niet op zulke grote schaal. Het lijkt een ver-van-je-bed-show, maar alle software en technische gadgets die in San Franciso ontwikkeld worden, gebruiken wij hier ook dagelijks. Indirect dragen we bij aan het probleem." Voor de rijke stadbewoners is het ook niet altijd een pretje. "Heel veel winkels moeten sluiten. Er duiken in die leegstaande panden allerlei hippe koffietentjes op waar je vijf euro voor een cappuccino betaalt. De armen protesteren hier met man en macht tegen." Iris vergelijkt het voor het gemak maar even met de Delftse situatie: "Hier in Delft komt er ook steeds meer horeca bij, maar alles is toegankelijk voor bijna iedere Delftenaar. In San Francisco zouden bij tentjes als Kek of Hummus de ruiten worden ingegooid en de deuren worden beklad."
Iris weet zeker dat ze altijd weer in Delft zal belanden: "Ik heb ook een tijdje in Amsterdam gewoond, maar daar had je altijd het gevoel alsof je van alles miste omdat er té veel te doen was. In Delft weet je wat je kan verwachten. Delft is mijn basis. En ik kan de broodjes van Il Tartufo niet missen!"

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips voor deze rubriek: delft@indebuurt.nl.

Meer berichten