Foto:

Motie voor ja/ja sticker

Delft - In de gemeenteraad van 7 november 2019 dienen  STIP, GroenLinks, de ChristenUnie, de PvdA en D66, de motie "Ja tegen de Ja/Ja" sticker in. Dit is een motie in om papierverspilling tegen te gaan, door het brievenbussticker beleid om te draaien. Wil je géén reclame? Dan hoef je in de nieuwe situatie geen sticker meer te plakken!

Verschillende steden kiezen voor een verschillende aanpak. Op het moment geldt in Delft dat als je geen sticker op je bus hebt, je zowel reclamefolders als huis-aan-huis bladen mag ontvangen. Dat moet anders volgens de indieners. 

Door het omdraaien van het brievenbusbeleid krijgen mensen zonder sticker automatisch géén reclame meer op de mat. "Dit zorgt voor een forse verduurzaming doordat mensen reclamefolders niet meer ongelezen in de papierbak gooien. Wil je wél reclame ontvangen? Geen probleem! In de nieuwe situatie kan je dit aangeven door een Ja/Ja sticker te plakken." Aldus STIP-raadslid Marcel Harinck.

Géén reclamefolders, wél huis-aan-huis bladen
STIP kiest er expliciet voor dat mensen zonder sticker op de brievenbus géén reclamefolders, maar wél huis-aan-huis bladen op de mat krijgen. "Zo voorkomen we dat een enorme hoeveelheid papier wordt verspild, maar zorgen we ook nog dat de lokale journalistiek zijn werk kan blijven doen" Aldus Harinck. "Wanneer je al een sticker op je brievenbus hebt zitten is dat ook geen probleem! Met dit beleid kan je gewoon je oude sticker laten zitten en verandert er voor jou niks." 

De motie zal in de gemeenteraad van 7 november, bij het bespreken van de programmabegroting worden behandeld. De motie vraagt om de implementatie van dit nieuwe systeem vóór 2021 af te ronden. Als de motie wordt aangenomen zal dit beleid dus volgend jaar al in werking gaan!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden