Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Honderd procent belasting

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Het Communistisch Planbureau (CPB) heeft een nieuwe manier bedacht om de inwoners van Delft nog meer geld af te troggelen. Waarschijnlijk maakt het deze club niet uit dat we al zo'n beetje in de duurste stad van Nederland wonen. Inwoners hebben bankrekeningen en het geld dat daarop staat moet volgens de PvdA- leider van het CPB naar de wereld der overheidsambtenaren. Zij doen namelijk de dingen waar wij als mensheid gelukkig van worden. Zij bedenken mooie infrastructurele projecten en maken de stad mooier. En voor dat profijt moeten we volgens het CPB extra betalen.

Hun plan is verbijsterend simpel. Grote infrastructurele projecten zoals de Spoorzone kosten veel geld. Die wordt uiteindelijk uiteraard opgebracht door de inwoners, via de gemeentelijke belastingen. Het CPB zegt nu dat de uiteindelijke resultaten van zo'n project veel voordelen opleveren voor de burgers. Een mooier uitzicht, een fraaier stadsaanzicht, minder geluidsoverlast. Hun woning wordt er zelfs meer door waard. Daarom vindt het CPB het niet meer dan redelijk dat burgers betalen voor dat profijt, of beter gezegd: voor verwacht profijt. Dat kan door een verhoging van de onroerend zaakbelasting of een ingezetenenheffing. Met al die extra inkomsten is een project als de Spoorzone of Sebastiaansbrug makkelijker te financieren.

Stel dat je deze redenatie hanteert bij een pak melk. Ik betaal daar altijd keurig geld voor, in de veronderstelling dat winkel, fabriek en boer dan keurig geld kunnen verdienen. Thuis wachten mij vervolgens de voordelen van dat product. Melk is lekker en bovendien ook nog eens gezond. Ik profiteer dus van de melk, om in de termen van het CPB te spreken. En daarvoor moet ik óók betalen. De prijs van dat pak melk moet dus van één euro vijf naar pak 'm beet twee euro tien. Wat een dwaasheid. Door het betalen van gemeentelijke belastingen maken we het de gemeente toch mogelijk om de Spoorzone te bouwen? Het plan van het Communistisch Planbureau is pure geldklopperij. Honderd procent belasting, dat is hun streven.

Meer berichten