Daan links en Rick (tweede van rechts) met hun trouwste supporters van het eerste uur, hun ouders (foto: Moshe Amsalem)
Daan links en Rick (tweede van rechts) met hun trouwste supporters van het eerste uur, hun ouders (foto: Moshe Amsalem) (Foto: Moshe Amsalem)

Voetbalbroers spelen 100 wedstrijden

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Voor vele jonge voetballers (en hun ouders) is het stiekem een beetje een jongensdroom, later samen met hun broer in het eerste van hun cluppie spelen. Voor de broers Daan (25) en Rick (23) Burgering kwam deze uit bij Vitesse Delft. En dan speelden ze ook nog eens bijna tegelijk hun honderdste wedstrijd.

Delft - Daan speelde zaterdag 26 oktober uit zijn honderdste wedstrijd en Rick op zaterdag 2 november thuis. Afgelopen zaterdag werden ze daarom beiden tegelijk gehuldigd bij Vitesse Delft en kregen ze een mooie ingelijste actiefoto overhandigd. Hoe leuk is dat! "Ze hadden er echt wat van gemaakt op de club", vertelt Daan: "mooie woorden voorbereid, feitjes opgezocht enzo, we werden echt in het zonnetje gezet." Niet alleen de broers trouwens, ook hun beide ouders, die elke wedstrijd uit en thuis langs de lijn staan. "Zij hebben wel echt geluk dus dat we in één team spelen, dat maakt het een stuk makkelijker," grapt Daan. "Zelfs toen we op trainingskamp in Portugal waren kwamen ze kijken," vult Rick aan.

Vitesse Delft

Omdat er twee jaar leeftijdsverschil tussen de broers zit lukte het bij de jeugd steeds niet om bij elkaar in het team te komen. Dus ze hebben er best even op moeten wachten. Daan maakte zijn debuut in 2012 in het eerste van Vitesse en heeft daar sinds drie jaar een vaste plek. Rick speelt hier sinds 2015, na een kort uitstapje naar Schipluiden. Dat ze op vijfjarige leeftijd voor Vitesse Delft kozen, was eigenlijk toeval. Hoewel voor Rick wat minder, want Daan speelde er immers al. En bij Daan kwam het doordat een klasgenootje bij Vitesse speelde.

"We hebben heel verschillende karakters," vertelt Rick: "maar we kunnen het heel goed met elkaar vinden. We wonen ook nog bij onze ouders thuis allebei, dus we zien elkaar best veel. We hebben natuurlijk, vooral door het voetballen, ook veel gezamenlijke vrienden." Ook in zijn werk is Rick nog met zijn sport bezig. Hij is beweegcoach in Delft en Rijswijk. "Ik moet mensen van nul tot honderd jaar in beweging krijgen", legt hij uit: "Ik loop dus eigenlijk altijd in een trainingspak". Daan zit sinds vier maanden in de zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken. "Dat bevalt me prima," zegt hij: "we hebben het lekker druk, dus dat zit wel goed."

Twee broers, één club

"Het mooie van met je broer voetballen, is dat je weet wat je aan elkaar hebt, je voelt je als broers aan elkaar verwant. Al zouden we ergens anders spelen, dan zouden we dat denk ik ook wel hebben. Ik heb mijn hele carrière bij Vitesse gespeeld en ga ook niet meer weg. Het is best wel uniek dat twee broers zo lang bij dezelfde club voetballen vertelt Daan: "dat werd ook nog eens extra aangekaart in de speeches."

Nu maar op naar de 200e wedstrijd!

Meer berichten