Eetman Joost kookt de gerechten in zijn eigen keuken (foto: indebuurt.nl/delft).
Eetman Joost kookt de gerechten in zijn eigen keuken (foto: indebuurt.nl/delft). (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Eetman Joost is vega-foodblogger

Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Denk je aan een vegetarische foodblog, dan denk je waarschijnlijk aan iemand die zich de vegetarische levensstijl tot in de puntjes eigen heeft gemaakt. Maar bij Delftenaar Joost is daarvan geen sprake: "Ik ben geen vegetariër en het hoeft van mij ook allemaal niet zo gezond." Toch vind je op zijn foodblog Eetman alleen maar maaltjes zonder vlees.

Delft - Als kind hield Joost al in schriftjes bij wat voor lekkere gerechten zijn moeder kookte. En op de lagere school speelden hij en zijn beste vriendje niet met auto's, maar bakten ze taarten. "Dat koken en bakken zat er altijd wel in", zegt Joost. "Maar vroeger aten we best traditioneel. Als we naar de supermarkt gingen, begonnen we bij het vleesschap, dan de aardappels en als laatst zochten we er pas groenten bij."

Drie keer per week

Met de vegetarische keuken raakte hij pas drie jaar geleden bekend. "Ik had als goed voornemen voor het nieuwe jaar om iets nieuws te leren. Ik had verschillende ideeën: beter leren fotograferen, een website of blog maken… Toen kwam ik op het idee van een foodblog, want daarbij maak je een site én foto's. Ik koos voor vegetarisch eten, omdat ik dat nog niet zo goed kende. Bovendien vind ik het goed om minder vlees te eten. Ik denk wel dat we met zijn allen iets zuiniger op de aarde moeten zijn."

In zijn huis in Buitenhof-Zuid wordt tegenwoordig drie keer per week vegetarisch gegeten. "Vaak vindt mijn gezin dat nog lekkerder dan op de dagen dat we wel vlees eten. Maar dat komt ook omdat ik alles uit de kast haal en écht uitgebreid kook als ik een recept voor Eetman kook. Vervolgens houd ik best wat ingrediënten over, dus die drie keer per week is geen uitdaging."

Het moet vooral lekker zijn

De recepten op Eetman moeten vooral lekker zijn, vindt Joost. "Sommige vegetariërs eten niet alleen geen vlees, maar bijvoorbeeld ook geen suiker. Van mij hoeft het allemaal niet zo gezond. Heb ik trek in suikerbrood? Dan maak ik dat gewoon. Daar ligt ook mijn doel ligt wat betreft vegetarisch eten: om niet-vega's te laten zien dat ook vegagerechten lekker zijn. Om ze na te laten denken over wat ze eten en ze zachtjes over te halen soms geen vlees te eten, omdat dat óók lekker is. Mensen dwingen en zeggen 'je mag dit niet meer', dat helpt niet."

Eerlijk is eerlijk: toch Joost vindt soms best lastig om zonder vlees te koken: "Je haalt het meest smakelijke onderdeel uit je gerecht. Dus moet je veel werken met kruiden. Ik ben bijvoorbeeld dol op curry's. In een goede curry heb je echt geen vlees nodig. Mijn favoriete recept op Eetman is de Thaise curry."

Kerstdiner met meerdere gangen

In de afgelopen drie jaar is het aantal bezoekers van Joost's foodblog behoorlijk gegroeid. Ook bij Joost thuis is de groei van zijn uit de hand gelopen hobby te merken: in de huiskamer staat een grote fotolamp en in zijn kastjes vind je tal aan vrolijke bordjes en schalen. "Ik ga geregeld naar de kringloopwinkels hier in Delft, omdat ik voor de foto graag één mooi bordje of schaaltje wil. Of ik haal één meter gordijnstof bij de bouwmarkt als tafelkleed. Vaak zit mijn gezin al helemaal klaar om te eten, maar moeten ze nog wachten totdat ik een goede foto van het gerecht heb gemaakt", lacht Joost.

Ook in zijn familie en bij zijn Delftse collega's worden zijn recepten steeds vaker gedeeld. "Behalve mijn schoonvader: die vindt dat een gerecht niet af is zonder vlees. Mijn doel is om ooit eens een volledig vegetarisch kerstdiner te koken. Met een grote tafel vol mensen, meerdere gangen, en dat ze dan aan het einde zeggen: ik heb het vlees niet gemist. Dat lijkt me een uitdaging!"

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten