Film ‘Her’ in Artificial Intelligence-filmreeks bij Filmhuis Lumen

Dinsdag 19 november, 21:00u, Filmhuis Lumen

Studium Generale van de TU Delft biedt dit najaar een breed programma van lezingen en debatten aan rond het thema Artificial Intelligence. In samenwerking met Studium Generale vertoont Filmhuis Lumen enkele films over dit thema, met als tweede film 'Her' op dinsdagavond 19 november. Voorafgaand aan de film wordt er een inleiding gegeven worden door Luciano Cavalcante Siebert en Arkady Zgonnikov van AiTech TU Delft en na afloop is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de discussie bij de bar.

Het met prijzen overladen 'Her' speelt zich af in de toekomst. Theodore (Joaquin Phoenix) schaft een nieuw besturingssysteem (met de stem van Scarlett Johansson) aan waar hij een wel heel bijzondere band mee ontwikkelt. De band tussen Theodore en Samantha lijkt te evolueren tot liefde. 'Her' is sciencefiction, drama en romantische komedie, met een fantastisch scenario.

Uitgebreide filminfo: Her, 2014, 126 minuten. Dinsdag 19 november, 21:00 uur. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Her is sciencefiction, drama en romantische komedie ineen. Hoofdpersoon is Theodore, een gescheiden, eenzame man in een vervreemdende, technologische wereld, op zoek naar iets echts en authentieks. En dat vindt hij in Samantha, de beste vriendin die hij ooit heeft gehad. Ze is intelligent en origineel. Grappig en begrijpend. Doortastend en bescheiden tegelijkertijd. Ze weet wat hij wil, brengt orde aan in zijn eenzame en rommelige vrijgezellenleventje, maar niet te veel, gewoon precies zo dat het handig voor hem is en aangenaam. Ze vindt het zelfs niet erg om een avondje op de bank met hem te zitten gamen. En ze heeft boven alles een heerlijke stem. En daar ligt ook een probleem, want Samantha is niets meer dan een stem, namelijk die van een intelligent operating system. Het programma heeft een 'bewustzijn' dat zich gedurende de film langzaam ontwikkelt.

Genoeg aanknopingspunten om te spelen met thema's als bindings- en verlatingsangst, verlangen en eenzaamheid en natuurlijk de vraag of je verliefd kan worden op een technologisch systeem. Visueel is de film adembenemend. Met beelden uit Los Angeles en Shanghai creëert cameraman Hoyte van Hoytema een behoorlijk voorstelbaar toekomstbeeld. De stad is prachtig, enorm, schoon en comfortabel maar totaal onpersoonlijk. Mensen lopen in het schijnsel van grote digitale reclameschermen en met kleine schermpjes in hun handen langs elkaar heen, verdiept in hun digitale werelden zonder persoonlijk contact te maken. Zoals we van regisseur Spike Jonze gewend zijn, zit de film vol met grapjes en vondsten. Theodore werkt bijvoorbeeld bij de firma BeautifulHandwrittenLetters.com en alle mannen lopen rond in rare hoog opgetrokken broeken. En let eens op de lift!

Her is een film in de reeks 'Artificial Intelligence' in samenwerking met Studium Generale TU Delft.

Info en ticketverkoop: filmhuis-lumen.nl. Kassa: (015) 214 02 26

Meer berichten