Leonie Zweekhorst (links) en Ria van Oostveen (rechts) van Stedenband Delft-Estelí nodigen u uit op de koffie (Foto: Annemarie Oorthuizen)
Leonie Zweekhorst (links) en Ria van Oostveen (rechts) van Stedenband Delft-Estelí nodigen u uit op de koffie (Foto: Annemarie Oorthuizen) (Foto: Leonie Zweekhorst en Ria van Oostveen van Stedenband Delft-Estelí)

Stedenband Delft-Estelí bestaat 35 jaar

Door: Annemarie Oorthuizen

Drink een kop koffie uit Nicaragua

Op zaterdag 16 november viert Stedenband Delft-Estelí haar 35-jarig bestaan. Dit jubileum markeert tegelijkertijd de start van een nieuw project van de Stedenband: de verkoop van koffie uit Estelí in Delft. Iedereen is van harte welkom om deze feestelijke dag mee te vieren op de Markt tussen 11 en 17 uur, onder het genot van een heerlijke kop koffie.

Delft - In november 1984 werd de Stedenband Delft-Estelí opgericht. Estelí is een stad met 120.000 inwoners in het noorden van Nicaragua, één van de armste landen in Midden-Amerika. "Toen de Stedenband van start ging was het de tijd van de revolutie in Nicaragua. Er was toen veel belangstelling vanuit Europese steden om vanuit solidariteit een stedenband op te starten", vertelt Ria van Oostveen, secretaris bij de Stedenband. "De hulp bestond toen, naast financiële hulp, nog letterlijk uit het helpen graven van een riolering. De insteek van de stedenband werd vanaf 2000 echter steeds gelijkwaardiger". Vrijwilliger Leonie Zweekhorst legt uit: "De Stedenband gaat tegenwoordig niet meer puur om geven en ontvangen van geld. Het is nu meer een vriendschap waarin we van elkaar leren". Ook de kijk op ontwikkelingshulp is door de jaren heen veranderd. Tegenwoordig worden de Global Goals nagestreefd. Dit zijn 17 doelen die wereldwijd spelen, zoals gelijkheid, armoede en duurzaamheid. "Dit zijn thema's die je met een zusterstad als Estelí kunt bespreken omdat het ook in Delft speelt", aldus Oostveen. Tegenwoordig faciliteert, initieert en ondersteunt Stichting Stedenband Delft-Estelí vooral banden tussen Delftse organisaties enerzijds en vergelijkbare initiatieven in Estelí anderzijds. "Zo is er een duurzaam contact tussen de Delftse Natuurwacht en de Ecokids in Estelí. Ook ondersteunen de Delftse Vierhovenkerk (protestant) en Franciscus en Clarakerk (RK) een tandzorgproject van een kerk in Estelí", geeft Zweekhorst als voorbeeld. Ondanks dat er weer politieke onrust is in Nicaragua blijft de Stedenband zich inzetten. "Het gaat om een vriendschap die je niet zomaar stop zet, we blijven contact houden", aldus Oostveen.

Jubileum Stedenband Delft-Estelí
Tijdens de viering van het jubileum op de Markt is er een fotopresentatie te zien en kunnen kinderen het Estelí-spel spelen. Er wordt gratis koffie geschonken afkomstig uit het natuurgebied Miraflor, dat op 30km afstand van Estelí ligt. Om 12 uur komt Wethouder Vollebregt op de koffie en neemt hij officieel het eerste pak koffie in ontvangst. Wilt u koffie kopen of zich inzetten voor de Stedenband, dan kunt u ter plekke informatie opvragen. Of word Vriend van de Stichting en ontvang 4x per jaar een pak koffie.

Meer berichten