'Hé krantenman, mag ik er eentje?'


Arie Schuller is misschien wel de trotste krantenbezorger van Delft. Foto: Karl Flieger
Arie Schuller is misschien wel de trotste krantenbezorger van Delft. Foto: Karl Flieger

'Hé krantenman, mag ik er eentje?'

DELFT - Arie Schuller wordt op 30 januari 80. Da's niet zo bijzonder. Maar Arie is geen gewone 80-jarige. Hij rijdt elke woensdag met tassen vol Delftse Posten door zijn krantenwijk in Voorhof. Alweer 22 jaar. En stoppen? Mooi niet!

Door Karl Flieger

DELFT - Dochter Cindy klopte onlangs bij de redactie aan. Of we het misschien leuk vonden om haar vader in het zonnetje te zetten. Vanzelfsprekend! Een rasechte Delvenaar is Arie. Schuller werd geboren aan het Rietveld, toen de trein nog gewoon op de Spoorsingel reed en de wijk Voorhof nog in geen enkel uitbreidingsplan voorkwam. Arie werkte bij de drijfriemenfabriek van Huisman en was lange tijd bode op het stadhuis. "Daar heb ik altijd erg van genoten", zegt hij. "Ik ben gek op contact met mensen. Toen ik 58 was kon ik met vervroegd pensioen. Ik had 40 dienstjaren, het was in de tijd dat meneer Van Walsum burgemeester was. Maar ik wilde de 43 dienstjaren van mijn vader inhalen, dus ben ik gaan zoeken naar een baantje na mijn pensioen."

Regen of zonneschijn

Arie meldde zich als bezorger van folders bij de Delftse Post aan de Koornmarkt en werd al snel een niet weg te denken ambassadeur van 'de krant'. "Ik begin elke woensdag om elf uur met mijn ronde. Dan eet ik thuis een boterham en ga 's middags weer verder tot een uur of vijf. Ik vind het heerlijk om te doen." In totaal stopt Arie wekelijks 1.100 kranten in de bus. Dat is in de zomer nog wel te overzien, maar wat als het regent? "Dan gaat 'ie net zo goed", zegt Cindy. "Of het nou plenst of sneeuwt of stormt, hij slaat nooit een ronde over." Een ijzervreter, die Arie Schuller. En iedereen in zijn wijk kent hem. "Ik maak graag een praatje. Maar nooit te lang, want de krant gaat natuurlijk voor. Als ik in de Hoven loop, dan merk ik dat veel mensen me kennen. 'Hé, krantenman, mag ik er eentje?, hoor je dan. Dan voel ik me toch een beetje het visitekaartje van de Delftse Post, hoor."

'Stoppen, ik moet er niet aan denken!'

Wat ons betreft volkomen terecht. Maar ja, hoe lang blijft Arie dit nog doen…? "Als het aan mij ligt nog zeker tien jaar, haha. Maar zonder gekheid, het gaat me nu nog gemakkelijk af. Dat is wel een voorwaarde. Maar als je me vraagt of ik wíl stoppen, dan zeg ik: ik moet er niet aan denken!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden