Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Laat jeugd niet in de steek

Bespiegelingen door Marcel de Jong

De instellingen voor jeugdhulpverlening in de regio Haaglanden zijn naar de rechter gestapt. Ze zijn het zat dat ze door de gemeenten, waaronder dus ook Delft, opgezadeld worden met wurgcontracten. Lage vergoedingen dus voor steeds meer zorg en steeds complexer wordende hulpverlening. Delft en de andere gemeenten zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat zorginstellingen maar efficiënter en doelmatiger moeten werken – het is het mantra van de hedendaagse overheid. Het aantal pillen en behandelingen moet maar naar beneden. Preventie is het toverwoord. Alsof je psychoses, zelfmoordneigingen of anorexia nervosa bij kinderen altijd kunt voorkomen.

Deze politiek is zeer schadelijk voor de jeugdhulpverlening. Zestig instellingen voor jeugdzorg stonden in 2018 op de rand van faillissement. Jongeren worden geconfronteerd met lange wachtlijsten. Kinderen met grote problemen worden te laat of helemaal niet behandeld. De werkdruk in de jeugdhulpverlening is hoog. Het aantal bedreigende situaties in instellingen stijgt.

Het is daarom goed dat de jeugdinstellingen naar de rechter zijn gestapt. Ze willen dat de gemeenten voldoende betalen voor de hulp die ze bieden. De rechter heeft de instellingen in het gelijk gesteld – hoe kon het ook anders? Maar denk niet dat Delft en de andere gemeenten zich neerleggen bij de uitspraak. Ze gaan in hoger beroep. Want, jawel, daar hebben we het mantra weer: ze willen dat de jeugdzorginstellingen doelmatiger hun geld uitgeven en efficiënter met de zorg omgaan. Dat ze met minder maar steeds meer moeten doen - ook al zijn de jongeren daar de dupe van.

Ik begrijp dat de geldboom van de gemeente niet tot aan de hemel groeit. En ook ik vind dat je zeer zorgvuldig met belastinggeld moet omgaan. Maar voldoende jeugdzorg is voor mij een morele verplichting van de samenleving. Beschaving herken je aan de zorg voor de zwakkeren. Daarom vind ik dat de gemeenten het hoger beroep moeten intrekken. Een jongere met een verslaving, eetprobleem of angstaanvallen verdient onze zorg, altijd en overal.

Meer berichten