Gijs aan de keukentafel waar veel vergaderingen plaatsvinden (foto: Indebuurt.nl/delft).
Gijs aan de keukentafel waar veel vergaderingen plaatsvinden (foto: Indebuurt.nl/delft). (Foto: Indebuurt.nl/delft)
Delftenaar van de week

Gijs is hoofdpiet bij de Sinterklaasintocht in Delft

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Aankomend weekend staan duizenden kinderen met hun ouders langs de kade van de Schie. De sinterklaasintocht is voor veel Delftenaren één van de hoogtepunten van het jaar. En niet alleen voor de toeschouwers, maar voor de deelnemers. Zoals 'hoofdpiet' Gijs: "De sfeer is altijd goed in Delft."

Delft - Gijs van Oevelen, zoals hij in het dagelijks leven heet, loopt ruim 35(!) jaar mee met de intocht in Delft. "Ik begon op mijn veertiende. Een kennis van me vroeg of ik het leuk vond, en sindsdien ben ik blijven plakken." De intocht was toen nog wel héél anders. "We liepen toen met twintig pieten en het showcorps. We kwamen binnen op een sleper."

Van A4tje naar draaiboek

Al snel pakte Gijs naast zijn pietentaak ook organisatorische taken op. Toen Herman Weyers een paar jaar later Sinterklaas werd, kwamen ze samen aan het roer te staan. "Toentertijd stond de route en de lijst met pieten op een A4tje. Veel meer organisatie was er eigenlijk niet: we gingen gewoon. Om de boel beter te regelen, hebben Herman en ik een draaiboek gemaakt. Vanaf toen is de intocht flink gegroeid. Niet alleen in pietenaantal, maar in alles eromheen. In de loop der jaren hebben we van alles gehad: kamelen, dromedarissen, Disneyfiguren…"

Hoofdpiet

Van de jaren dat Gijs mee doet, is hij iets meer dan twintig jaar hoofdpiet, denkt hij. Officieel is hij namelijk nooit 'benoemd'. "Ik ben er gewoon een beetje ingegroeid. Mensen gingen me eigenlijk vanzelf hoofdpiet noemen. Mijn belangrijkste taak op de dag zelf is 's ochtends een peptalk aan alle pieten geven en zorgen dat we op schema zitten."

Gijs heeft de intocht én de club van pieten enorm zien groeien. "Er doen inmiddels zo'n 150 pieten per jaar mee. Er is een groep die ieder jaar mee doet, maar ook heel veel nieuwe pieten. Ook op de kade is het de laatste jaren véél drukker geworden. Wat er nooit is veranderd, is de sfeer; die is altijd goed in Delft." En omdat er jaar in, jaar uit dezelfde mensen langs de kade staan, wordt Hoofdpiet vaak herkend "We dragen herkenbare pakken. Zo is er natuurlijk slaappiet, omapiet, kale piet, paardenpiet.. en ik heb bijvoorbeeld een pak met heel veel zakjes. Soms noemen kinderen mij 'de zakjespiet'. Ik vind het fantastisch als kinderen je herkennen van het jaar ervoor. Ik heb zelfs laatst een fotocollage gekregen van zeven opeenvolgende jaren, waarbij ik steeds op de foto sta met hetzelfde kind. Dat is toch prachtig."

Familieding

De organisatie is zo'n beetje het hele jaar bezig met de intocht. "We worden gelukkig heel goed geholpen door De Burgemeesters. Zij regelen van alles op het gebied van veiligheid voor ons. En natuurlijk door de sponsoren. We vergaderen altijd hier, bij mij aan de keukentafel. We noemen het 'het clubhuis'. Zelfs Marja van Bijsterveldt is een paar keer aangeschoven." Die vergaderingen hebben er ook voor gezorgd dat zo'n beetje de hele familie is besmet met het 'pietenvirus': "Mijn vrouw schminkt, mijn oudste zoon loopt mee in Den Hoorn, de middelste rijdt in de pepernotenmachine en de jongste zat vorige jaren vaak bij Omapiet in de koets."

Tijdens de intocht

Hoewel het dus een enorme operatie is, zo'n intocht, heeft Gijs geen stress op de dag zelf. "Nee hoor, als ik op de boot sta, ben ik Piet. Dan kan ik toch niet meer sturen; als de massa de verkeerde afslag neemt tijdens de optocht, kan ik er niets meer aan doen. Dan loop ik gewoon mee en geniet ik."

"Het moment op de Markt, vind ik een van de mooiste. Dan mag ik met een liedje de kinderen opjuinen. We zingen altijd Sinterklaas kapoentje. Het hoeft niet mooi, maar wel hard!". Voor het eerst sinds lange tijd komen Sint en zijn pieten ergens anders aan wal, namelijk op de Kanaalweg. "Ik heb daar wel zin in, weer eens iets nieuws! En weet je; voor de kinderen maakt het niet uit hoe de route loopt. En ook niet hoe de pieten eruitzien. Het gaat om de sfeer. We doen dit met heel veel enthousiaste vrijwilligers en met veel plezier voor álle kinderen. Dus hopelijk tot zaterdag op de kade!"

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten