Delft, stad van de Hollandse intimiteit


Vrouwenregt.
Vrouwenregt. (Foto: )
terug in de tijd

Delft, stad van de Hollandse intimiteit

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Van Delft is gezegd: Het is de stad van de Hollandse intimiteit, langgerekte smalle grachten, waar in de zomer de bloeiende linden de ramen raken en het zonlicht aangenaam aan voelt. Stad van gangetjes en straatjes, kleine tuinen en pittoreske bruggetjes, binnenplaatsen en interieurs, die, evenals de werken van de hier geboren Oudhollandse Meesters hun glans direct aan de hemel en het water ontleend schijnen te hebben.

Delft - Van Delft is ook gezegd: Het is subtieler, verstilder, brozer en beminnelijker dan Amsterdam. Delft is eerder van Leeuwenhoek dan Andries Bicker, meer Vermeer dan Rembrandt. Citaten te over, dichters en prozaisten hebben de charmes van deze vriendelijke stad uitputtend bezongen. Wetenschapsmensen vonden en zochten er de ideale sfeer om er te studeren en te werken. Een bezoek aan Delft is niet meer weg te denken uit de programma's die reisbureaus klanten aanbieden.

In deze donkere laatste maanden van 't jaar nodigen we u uit voor een wandeling door het centrum van deze stad! Langs de grachten en gevels, over bruggen, pleinen en straten. Waar beter beginnen dan op de Markt die wijd en open een onvergetelijk uitzicht geeft op de Nieuwe Kerk met de ranke gotische toren, een bouwwerk, waaraan onbekend gebleven kunstenaars bijna de gehele 14e eeuw hebben gezwoegd. Een Markt, die op alle donderdagen nog werkelijk een markt is, met zijn honderden kramen, kooplieden, proevende en keurende vrouwen. Aan het andere smalle uiteinde van de markt tegenover de slanke hoge staatsie van de kerk rust met barokke zwaarte het stadhuis, de schepping van bouwmeester Hendrik de Keyzer. Hij nam de toren van het vroegere stadhuis (enig overblijfsel van een hevige brand) geheel in sterke renaissancebouw van 1618 op. Langs de kerk lopen we over Oude Langendijk, waaraan duidelijk te zien is dat hier eens een gracht was. Hoekje achter de kerk ligt het Vrouwenregt dat om zijn scheefgezakte huizen, zijn bruggetje en zijn water het meest gefotografeerde en geschilderde hoekje van de stad is. We gaan verder over de afgesleten keien van het Vrouwenregt, naar de Voldersgracht. Volgende week het tweede deel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden