Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Haal IS-mensen niet terug

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Wist u dat alle Nederlanders die naar IS-gebied zijn geweest, nooit hebben gevochten? Ze waren verpleegsters, sociaal werker of kinderverzorgster. En anders verstelden ze kapotte kleding van oude mensen. Ook onze Delftse IS-helden hielden zich slechts bezig met het helpen van gewonden, administratieve taken of de handel in levensmiddelen – tenminste dat las ik in een van de Nederlandse dagbladen. We kunnen daarbij ook nog eens geruststelling vinden in de woorden van hun ouders. De IS-gangers zijn altijd lief voor hun oma geweest en hebben zich natuurlijk nooit met gevechtshandelingen bezig gehouden. Hun kinderen zijn waarlijk ideale schoonzonen en schoondochters. Sterker nog: ze hebben het islamitisch radicalisme volledig afgezworen. De Nederlandse rechtsstaat is nu hun ideaal. En daarom verdienen ze het dat onze overheid hun kinderen terughaalt naar Nederland.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar mijn vertrouwen in de goedheid van die mensen is nihil. De mensen die nu in Syrië vastzitten, zijn tot het allerlaatst in IS-gebied gebleven. Het zijn de trouwste steunpilaren van een wreed, mensonterend en vernietigend systeem geweest. Zij hebben tot het allerlaatste moment gelooft in de rechtvaardigheid van de moorden, mishandelingen en verkrachtingen die IS in Syrië en Irak heeft gepleegd.

Daarom dienen zij zich te verantwoorden voor hun daden. Maar niet hier. Zij hebben immers in ons land niets misdaan. Het is aan de rechtbanken van Syrië en Irak om te bepalen of onze IS-gangers mee hebben gewerkt aan de wreedheden tegen hun bevolking. Als dat oordeel bevestigend is, dienen zij een straf op te leggen – naar hun maatstaven, net zoals wij mensen die misdaden in ons land hebben gepleegd, veroordelen naar ónze maatstaven. Ook de Delftse IS-gangers moeten zich verantwoorden in het land waar zij een verschrikkelijk wreed regime hebben gesteund. Laat u niet in de luren leggen door de zielige verhalen die zij en hun ouders opdissen. Ze waren willens en wetens tot het allerlaatste moment in IS-gebied.

Meer berichten